oste fra
Sønderhaven 
gårdmejeri.

Rød Sønderhaven.

En blød kraftigt smagende Rødkitost på linje med den franske Altesse. Denne ost bliver vendt hver dag i ca. 14 dage. Herefter får osten den karaktaristiske gulerodsfarve på skorpen, som absolut kan og bør spises.

Det er en fisket ost - dvs. at osten har fået ilt, mens den fyldes i formene. Osten er, som næsten alle de øvrige oste på Sønderhaven, lavet af mælk med det oprindelige fedtindhold. Smagen og udseendet gør, at den altid bør være en del af et ostebord. Osten har fået bronzemedalje i 2011 på Nordens Ostefestival. Denne vare er en del af fakta's faste sortiment.

Vendsysselosten.

Vendsysselosten er en Goudainspireret ost. Efter at have været i saltlage i ca 1 døgn, kommer osten på modningslager i ca. 3 uger. Herefter bliver osten vasket og tørret. Derefter bliver den malet med en fødevaregodkendt farve (coatning) for at forhindre udtørring, samt for at gøre den iøjnefaldende. 

Osten anvendes især efter kl. 18 som snack og dessertost. Osten er lavet af mælk med det oprindelige fedtindhold. Denne vare er en del af fakta's faste sortiment.

Sønderhaven Svenbo.

Sønderhaven Svenbo er en rund fast ost. På Sønderhaven laver vi den ikke med store huller, som mange andre gør. Sønderhaven Svenbo er i familie med Emmentalerosten. Smagen er lidt tør og sødlig, men samtidig lidt blød, da det er en fuldfed ost med et højere fedindhold. På Sønderhaven bruger vi mælken fra køerne med mælkens naturlige fedtindhold.

Bliver osten gammel, udvikler den krystaller, som giver osten en særlig karakteristisk smag. Sønderhaven Svenbo hører naturligt til på et ostebord, men kan også fint bruges som en snackost til et glas øl eller rødvin. Denne vare føres kun i perioder.

Herredsosten.

Herredsosten er en Maribotype, med mange små huller. De fremkommer ved at lufte ostemassen, under påfyldning af osteformen. Når osten efter ca. 4 uger er færdigmodnet, bliver osten vasket og tørret, hvorefter osten bliver malet gul, med en fødevaregodkendt coatningfarve. Dette er for at forhindre udtørring og give osten "blikfang".

Herredsosten er lavet af mælk med det oprindelige fedtindhold. Anvendes til hverdag og som del af et ostebord, eller snackost. Herredsosten falder i de flestes smag. Den bliver aldrig kraftig smagende. Herredsosten er også i en udgave med kommen, det skulle efter sigende, være Chr.9 ynglingsost. Denne vare føres kun i perioder.

Rød sol lagret i mjød.

Det er en rødkitost, inspireret af Port Salut. Efter osten er kommet op af saltlagen, kommer den på modningslager. Mens den er der, bliver den vendt i mjød for at give osten sit eget præg i smagen.

Man kan spise skorpen. Osten er tiltænkt som en del af et ostebord eller dessertost. Osten er lavet med det oprindelige fedtindhold. Denne vare føres kun i perioder.

Munkeosten.

Osten er i sin tid blevet til hos de franske Trappist Munke - omkring 1200-tallet. Det er en Saint Paulintype - vores udgave er lavet af mælk fra gårdens egne køer, med det oprindelige fedtindhold.

Osten en en opstukket og halvfast ost, og en fin partner, på et ostebord. Denne vare føres kun i perioder.

Sønderhaven Danbo 45+.

Sønderhaven Danbo 45+, er en ganske almindelig skæreost, til hverdags brug. Mejeristen starter om morgenen, når han kommer med at koble et rør på vores mælkekøletank i stalden, så han kan pumpe mælken under gårdspladsen over i mejeriet. Vi skummer mælken, da der er for meget fedt/fløde i mælken til en Sønderhaven Danbo 45+. Når osten er lavet færdig i det åbne ostekar, bliver den saltet og efterfølgende modnet i 3 uger, på et varmt lager. Herefter modnes osten videre i Sønderhavens kolde lager, indtil den har den smag, vi synes, de fleste kan lide. Det er imellem 10 og 15 uger. Denne vare føres kun i perioder.

få gode tilbud direkte i din indbakke.

Få en mail en gang om ugen med forslag til dagens madidé, inspiration, samt gode tilbud fra fakta.

Find butik

*markerede varer findes kun i begrænset antal og findes ikke i alle butikker, herunder fakta Q.