sæson&sager.

sæson for gode sager.

Sæson & sager. I vores afdeling for sæson & sager finder du et stort udvalg af det frugt & grønt, der er i sæson lige nu. Når du køber sager i sæson fra fakta, er du sikret friskfyldte smagsoplevelser til små hverdagspriser.

sms service.

Indtast dine oplysninger til højre og få en plads i vores sæson&sager telefonbog. Så sender vi dig en besked, når vi har ekstra gode tilbud og tips. 

Thank you

april

øko appelsiner.

Il Bievieri’s økologiske plantage ligger på Sicilien mellem Catania and Siracusa, i midten af den gyldne trekant, som dækker 100 hektar af frugtbar jord, hvor man bruger vandet fra den legendariske sø Biviere. I dette stemningsfulde landskab, med vulkanen Etna i baggrunden er der citrusplantager så langt øjet rækker. Appelsinerne nyder godt af de gunstige klima betingelser med optimale temperatur, varmt om dagen og kold om natten.

appelsin.png

april

øko citroner.

Mundosol Quality fra Murcia i Spanien er også leverandør på økologiske citroner. Tilbage i 1986 besluttede familiechef, Paco Pujante, at etablere virksomheden og starte en produktion af citrusfrugter fra lokale gårde, der var familieejede. Virksomheden bygger på frugter med kvalitet, der er nøje udvalgt fra lokalområdet.

Læs mere om Mundosol på www.frusemur.com

citron.png

april

ingefær.

Ingefær er en brun rod, der er sammensat af mange små knolde. Den stammer fra Asien, hvor den også i dag bliver dyrket. Ingefær er stærk og bruges som krydderi. Skræl ingefæren med en skrællekniv og skær den i skiver. Du kan også rive den på et rivejern. Ingefær smager godt i indiske og asiatiske retter og rigtig god til Ingefær shots.

ingefaer.png

april

økologiske jordskokker.

Jordskokken er en meget robust plante, som er let at dyrke. Planten er fleråring og kan blive ca. 2 meter høj. Jordskokken stammer oprindeligt fra Mexico men passer ligesom mange andre rodfrugter, godt til dyrkning i det mere kølige danske klima. Jordskokker har en let sødlig og nøddeagtig smag. De bruges både rå i salater og råkost og kan også bruges i supper, mos og varme retter. Inden spisning eller tilberedning børstes og skylles jordskokkerne godt. Nogle vælger at skrælle dem. Det er en smagssag om man vil gøre det. De kan skæres ud i tynde skiver og bruges i salat eller de kan koges hvis man vil bruge dem i en suppe eller til mos, hvor de kan supplere kartofler og andre rodfrugter. Jordskokkens nøddeagtige smag kommer rigtig fint frem, hvis man bager dem hele i ovnen med skrællen på.

jordskokker.png

april

søde kartofler.

En sød kartoffel, eller batat, som den også hedder, er i virkeligheden slet ikke en kartoffel, men faktisk en rodfrugt fra snerlefamilien. Den indeholder omkring 5 % sukker og er altså ret sød – deraf den søde del af navnet. Den kan blive dårlig, hvis den kommer på køl, men har en lang holdbarhed ved en opbevaring ved 10-15 grader. Søde kartofler kan bages, grilles, moses, dampes og pandesteges eller koges til suppe. De kan sættes i ovnen med skræl på som en bagt kartoffel og spises med fyld. Konsistensen er som i en pastinak mere cremet end i kartofler. Skal helst have noget stærkt og syrligt at læne sig opad.

soed-kartoffel.png

april

aubergine.

Aubergine kan blive op til 1,5 meter høj plante med lavendelblå blomster. Aubergine dyrkes for sine frugter, der findes i mange varianter. De typiske er aflange eller ægformede. Auberginen ser spøjs ud har en fantastisk flot farve, men smager ikke særlig godt rå. Men når den får en tur på grillen, i ovnen eller på panden, sker der magiske ting.

aubergine.png

april
courget..

Courgette, squash og zucchini, kært barn har mange navne og hvad er forskellen, der er ikke nogen forskel, der er nemlig tale om den samme grøntsag. De tre navne er henholdsvis på amerikansk/squash, fransk/courgette og italiensk/zucchini. Grøntsagen kan anvendes på grillen, i salaten, i bagværk og meget mere.

squash.png

april

dulcita tomater.

Dulcita tomaterne produceres i Holland af en familieejet virksomhed, der hedder Looye kwekers. De har specialiseret sig i at producere tomater med super god smag. De producerer kun 2 sorter, hvoraf Dulcita er den ene variant, og står for 95% af deres mængder. Der bliver ikke gået på kompromis med smagen, på noget tidspunkt, så der er garanti for god smag alle dage året rundt. Tomaterne sidder på stilken, og de nederste to tomater på stilkene klippes altid af, da de ofte ikke holder samme sødme som resten, så med Dulcita tomater, får du ikke blot den bedste tomat, du får også de bedste tomater på hver klase. De overskydende tomater bruges til produktion af ketchup og tomatsuppe, så der går ikke tomater til spilde. Dulcitatomaterne er yderst velegnet som snack, og et supersundt alternativ til slikskålen.

tomat.png

april

blåbær.

Indtil 1900-tallet fandtes blåbær kun som vilde bær, og det er stadig stort set umuligt at dyrke vilde blåbær, der er kendt for den karakteristiske blå farve inde i bærret, hjemme i haven eller i plantager. Avlere i New England i USA begyndte dog for mere end 100 år siden at fremavle en blåbærbusk, som kunne dyrkes i plantager. Siden er mere en 65 forskellige blåbærsorter kommet til. Blåbærsalget er vokset nærmest eksplosivt i løbet af de sidste 20 år - blandt andet på grund af indholdet af antioxidanter, der menes at have en gavnlig virkning på visse sygdomme. Blåbærrene kan spises friske, med mælk, i smoothies, på pandekager, i desserter, suppe, is og syltetøj.

Læs mere om Rio Tinto på www.rtfruit.com

blaabaer.png

april

avocado.

Avocadoen kommer oprindeligt fra Mellemamerika. I dag dyrkes den i de fleste tropiske og subtropiske dele af verden. Den vokser på træer og er altså egentlig en frugt, men botanisk set er avocadoen et bær, Men den er jo ikke sød og indeholder ikke frugtsyre, og derfor bruges og serveres den helt naturligt som en grønsag i Danmark. Efter at avocadoen er delt, vil den hurtigt blive mørkfarvet af ilten i luften. Et godt råd for at undgå det, er at pensle den med lidt citronsaft. Serverer du guacamole kan du lade kernen ligge i skålen, da den også beskytter mod misfarvning.

avocado.png

april.

spidskål.

I vores butikker i april findes der ekstra meget kål samt en masse andre velsmagende og grove grøntsager, herunder gulerødder. Kål findes i mange forskellige udgaver og her er der masser af muligheder for at prøve de forskellige kål varianter af. Du kan enten finde råvaren eller kigge i vores køler med de varer der er hakket og klar til madlavningen. Find de forskellige varianter i vores afdeling for grønt & sager.

spidskaal.png

marts
appelsin.

Appelsinen er en citrusfrugt. De fleste appelsiner har gul saft, nogle har rød saft. De kaldes for blodappelsiner. Blodappelsiner har en lidt anderledes smag end almindelige appelsiner. Riv appelsinskrællen, og brug den i dressinger, marmelade eller i bagværk.

appelsin.png

marts
øko citroner.

Mundosol Quality fra Murcia i Spanien er også leverandør på økologiske citroner. Tilbage i 1986 besluttede familiechef, Paco Pujante, at etablere virksomheden og starte en produktion af citrusfrugter fra lokale gårde, der var familieejede. Virksomheden bygger på frugter med kvalitet, der er nøje udvalgt fra lokalområdet.

Læs mere om Mundosol på www.frusemur.com

citron.png

marts

ingefær.

Ingefær er en brun rod, der er sammensat af mange små knolde. Den stammer fra Asien, hvor den også i dag bliver dyrket. Ingefær er stærk og bruges som krydderi. Skræl ingefæren med en skrællekniv og skær den i skiver. Du kan også rive den på et rivejern. Ingefær smager godt i indiske og asiatiske retter og rigtig god til Ingefær shots.

ingefaer.png

marts

økologiske jordskokker.

Jordskokken er en meget robust plante, som er let at dyrke. Planten er fleråring og kan blive ca. 2 meter høj. Jordskokken stammer oprindeligt fra Mexico men passer ligesom mange andre rodfrugter, godt til dyrkning i det mere kølige danske klima. Jordskokker har en let sødlig og nøddeagtig smag. De bruges både rå i salater og råkost og kan også bruges i supper, mos og varme retter. Inden spisning eller tilberedning børstes og skylles jordskokkerne godt. Nogle vælger at skrælle dem. Det er en smagssag om man vil gøre det. De kan skæres ud i tynde skiver og bruges i salat eller de kan koges hvis man vil bruge dem i en suppe eller til mos, hvor de kan supplere kartofler og andre rodfrugter. Jordskokkens nøddeagtige smag kommer rigtig fint frem, hvis man bager dem hele i ovnen med skrællen på.

jordskokker.png

marts

søde kartofler.

En sød kartoffel, eller batat, som den også hedder, er i virkeligheden slet ikke en kartoffel, men faktisk en rodfrugt fra snerlefamilien. Den indeholder omkring 5 % sukker og er altså ret sød – deraf den søde del af navnet. Den kan blive dårlig, hvis den kommer på køl, men har en lang holdbarhed ved en opbevaring ved 10-15 grader. Søde kartofler kan bages, grilles, moses, dampes og pandesteges eller koges til suppe. De kan sættes i ovnen med skræl på som en bagt kartoffel og spises med fyld. Konsistensen er som i en pastinak mere cremet end i kartofler. Skal helst have noget stærkt og syrligt at læne sig opad.

soed-kartoffel.png

marts

rosenkål.

Rosenkål har en meget karakteristisk smag og duft, og der er ingen grøntsag, der kan dele vandene, som dem. Men du kan roligt spise løs af de grønne kålhoveder, de er nemlig små vitaminbomber. Kog, damp eller sauter dem - eller brug dem fintsnittet i en salat. Snittet rå rosenkål til salater kan overhældes med kogende vand og afkøles, så bliver smagen ikke så stærk.

rosenkaal.png

marts

aubergine.

Aubergine kan blive op til 1,5 meter høj plante med lavendelblå blomster. Aubergine dyrkes for sine frugter, der findes i mange varianter. De typiske er aflange eller ægformede. Auberginen ser spøjs ud har en fantastisk flot farve, men smager ikke særlig godt rå. Men når den får en tur på grillen, i ovnen eller på panden, sker der magiske ting.

aubergine.png

marts
courget.

Courgette, squash og zucchini, kært barn har mange navne og hvad er forskellen, der er ikke nogen forskel, der er nemlig tale om den samme grøntsag. De tre navne er henholdsvis på amerikansk/squash, fransk/courgette og italiensk/zucchini. Grøntsagen kan anvendes på grillen, i salaten, i bagværk og meget mere.

squash.png

marts

dulcita tomater.

Dulcita tomaterne produceres i Holland af en familieejet virksomhed, der hedder Looye kwekers. De har specialiseret sig i at producere tomater med super god smag. De producerer kun 2 sorter, hvoraf Dulcita er den ene variant, og står for 95% af deres mængder. Der bliver ikke gået på kompromis med smagen, på noget tidspunkt, så der er garanti for god smag alle dage året rundt. Tomaterne sidder på stilken, og de nederste to tomater på stilkene klippes altid af, da de ofte ikke holder samme sødme som resten, så med Dulcita tomater, får du ikke blot den bedste tomat, du får også de bedste tomater på hver klase. De overskydende tomater bruges til produktion af ketchup og tomatsuppe, så der går ikke tomater til spilde. Dulcitatomaterne er yderst velegnet som snack, og et supersundt alternativ til slikskålen.

tomat.png

marts

blåbær.

Indtil 1900-tallet fandtes blåbær kun som vilde bær, og det er stadig stort set umuligt at dyrke vilde blåbær, der er kendt for den karakteristiske blå farve inde i bærret, hjemme i haven eller i plantager. Avlere i New England i USA begyndte dog for mere end 100 år siden at fremavle en blåbærbusk, som kunne dyrkes i plantager. Siden er mere en 65 forskellige blåbærsorter kommet til. Blåbærsalget er vokset nærmest eksplosivt i løbet af de sidste 20 år - blandt andet på grund af indholdet af antioxidanter, der menes at have en gavnlig virkning på visse sygdomme. Blåbærrene kan spises friske, med mælk, i smoothies, på pandekager, i desserter, suppe, is og syltetøj.

Læs mere om Rio Tinto på www.rtfruit.com

blaabaer.png

marts

aubergine.

Avocadoen kommer oprindeligt fra Mellemamerika. I dag dyrkes den i de fleste tropiske og subtropiske dele af verden. Den vokser på træer og er altså egentlig en frugt, men botanisk set er avocadoen et bær, Men den er jo ikke sød og indeholder ikke frugtsyre, og derfor bruges og serveres den helt naturligt som en grønsag i Danmark. Efter at avocadoen er delt, vil den hurtigt blive mørkfarvet af ilten i luften. Et godt råd for at undgå det, er at pensle den med lidt citronsaft. Serverer du guacamole kan du lade kernen ligge i skålen, da den også beskytter mod misfarvning.

avocado.png

marts.

spidskål.

I vores butikker i marts findes der ekstra meget kål samt en masse andre velsmagende og grove grøntsager, herunder gulerødder. Kål findes i mange forskellige udgaver og her er der masser af muligheder for at prøve de forskellige kål varianter af. Du kan enten finde råvaren eller kigge i vores køler med de varer der er hakket og klar til madlavningen. Find de forskellige varianter i vores afdeling for grønt & sager.

spidskaal.png

marts

rodfrugter.

Marts er måneden hvor rodfrugter for alvor kommer frem både i butikkerne og på middagsbordet.  Der findes forskellige rodfrugter og de kan enten serveres sammen eller hver for sig.

rodfrugter.png

februar
pomelo.

Pomelo eller pompelmus er den største af alle citrusfrugter. Den stammer oprindeligt fra Sydøstasien, men har for lang tid siden bredt sig til det øvrige Asien. Det har givet forskellig sorter, som har tilpasset sig det lokale klima og den lokale smag. Pomeloen, som er den største citrusfrugt, kan være både pæreformet og rund. Pomelo er en af de helt store varer i Januar og Februar. De er sunde og passer godt til den sunde livsstil. De er ikke nemme at pille, men når først arbejdet er gjort er det en lækker frugt.

pomelo.png

februar
appelsin.

Appelsinen er en citrusfrugt. De fleste appelsiner har gul saft, nogle har rød saft. De kaldes for blodappelsiner. Blodappelsiner har en lidt anderledes smag end almindelige appelsiner. Riv appelsinskrællen, og brug den i dressinger, marmelade eller i bagværk.

appelsin.png

feburar
øko citroner.

Mundosol Quality fra Murcia i Spanien er også leverandør på økologiske citroner. Tilbage i 1986 besluttede familiechef, Paco Pujante, at etablere virksomheden og starte en produktion af citrusfrugter fra lokale gårde, der var familieejede. Virksomheden bygger på frugter med kvalitet, der er nøje udvalgt fra lokalområdet.

Læs mere om Mundosol på www.frusemur.com

citron.png

februar

ingefær.

Ingefær er en brun rod, der er sammensat af mange små knolde. Den stammer fra Asien, hvor den også i dag bliver dyrket. Ingefær er stærk og bruges som krydderi. Skræl ingefæren med en skrællekniv og skær den i skiver. Du kan også rive den på et rivejern. Ingefær smager godt i indiske og asiatiske retter og rigtig god til Ingefær shots.

ingefaer.png

februar

økologiske jordskokker.

Jordskokken er en meget robust plante, som er let at dyrke. Planten er fleråring og kan blive ca. 2 meter høj. Jordskokken stammer oprindeligt fra Mexico men passer ligesom mange andre rodfrugter, godt til dyrkning i det mere kølige danske klima. Jordskokker har en let sødlig og nøddeagtig smag. De bruges både rå i salater og råkost og kan også bruges i supper, mos og varme retter. Inden spisning eller tilberedning børstes og skylles jordskokkerne godt. Nogle vælger at skrælle dem. Det er en smagssag om man vil gøre det. De kan skæres ud i tynde skiver og bruges i salat eller de kan koges hvis man vil bruge dem i en suppe eller til mos, hvor de kan supplere kartofler og andre rodfrugter. Jordskokkens nøddeagtige smag kommer rigtig fint frem, hvis man bager dem hele i ovnen med skrællen på.

jordskokker.png

februar

søde kartofler.

En sød kartoffel, eller batat, som den også hedder, er i virkeligheden slet ikke en kartoffel, men faktisk en rodfrugt fra snerlefamilien. Den indeholder omkring 5 % sukker og er altså ret sød – deraf den søde del af navnet. Den kan blive dårlig, hvis den kommer på køl, men har en lang holdbarhed ved en opbevaring ved 10-15 grader. Søde kartofler kan bages, grilles, moses, dampes og pandesteges eller koges til suppe. De kan sættes i ovnen med skræl på som en bagt kartoffel og spises med fyld. Konsistensen er som i en pastinak mere cremet end i kartofler. Skal helst have noget stærkt og syrligt at læne sig opad.

soed-kartoffel.png

februar

rosenkål.

Rosenkål har en meget karakteristisk smag og duft, og der er ingen grøntsag, der kan dele vandene, som dem. Men du kan roligt spise løs af de grønne kålhoveder, de er nemlig små vitaminbomber. Kog, damp eller sauter dem - eller brug dem fintsnittet i en salat. Snittet rå rosenkål til salater kan overhældes med kogende vand og afkøles, så bliver smagen ikke så stærk.

rosenkaal.png

februar

aubergine.

Aubergine kan blive op til 1,5 meter høj plante med lavendelblå blomster. Aubergine dyrkes for sine frugter, der findes i mange varianter. De typiske er aflange eller ægformede. Auberginen ser spøjs ud har en fantastisk flot farve, men smager ikke særlig godt rå. Men når den får en tur på grillen, i ovnen eller på panden, sker der magiske ting.

aubergine.png

februar
courget.

Courgette, squash og zucchini, kært barn har mange navne og hvad er forskellen, der er ikke nogen forskel, der er nemlig tale om den samme grøntsag. De tre navne er henholdsvis på amerikansk/squash, fransk/courgette og italiensk/zucchini. Grøntsagen kan anvendes på grillen, i salaten, i bagværk og meget mere.

squash.png

januar

dulcita tomater.

Dulcita tomaterne produceres i Holland af en familieejet virksomhed, der hedder Looye kwekers. De har specialiseret sig i at producere tomater med super god smag. De producerer kun 2 sorter, hvoraf Dulcita er den ene variant, og står for 95% af deres mængder. Der bliver ikke gået på kompromis med smagen, på noget tidspunkt, så der er garanti for god smag alle dage året rundt. Tomaterne sidder på stilken, og de nederste to tomater på stilkene klippes altid af, da de ofte ikke holder samme sødme som resten, så med Dulcita tomater, får du ikke blot den bedste tomat, du får også de bedste tomater på hver klase. De overskydende tomater bruges til produktion af ketchup og tomatsuppe, så der går ikke tomater til spilde. Dulcitatomaterne er yderst velegnet som snack, og et supersundt alternativ til slikskålen.

tomat.png

februar.

blåbær.

Indtil 1900-tallet fandtes blåbær kun som vilde bær, og det er stadig stort set umuligt at dyrke vilde blåbær, der er kendt for den karakteristiske blå farve inde i bærret, hjemme i haven eller i plantager. Avlere i New England i USA begyndte dog for mere end 100 år siden at fremavle en blåbærbusk, som kunne dyrkes i plantager. Siden er mere en 65 forskellige blåbærsorter kommet til. Blåbærsalget er vokset nærmest eksplosivt i løbet af de sidste 20 år - blandt andet på grund af indholdet af antioxidanter, der menes at have en gavnlig virkning på visse sygdomme. Blåbærrene kan spises friske, med mælk, i smoothies, på pandekager, i desserter, suppe, is og syltetøj.

Læs mere om Rio Tinto på www.rtfruit.com

blaabaer.png

februar

avocado.

Avocadoen kommer oprindeligt fra Mellemamerika. I dag dyrkes den i de fleste tropiske og subtropiske dele af verden. Den vokser på træer og er altså egentlig en frugt, men botanisk set er avocadoen et bær, Men den er jo ikke sød og indeholder ikke frugtsyre, og derfor bruges og serveres den helt naturligt som en grønsag i Danmark. Efter at avocadoen er delt, vil den hurtigt blive mørkfarvet af ilten i luften. Et godt råd for at undgå det, er at pensle den med lidt citronsaft. Serverer du guacamole kan du lade kernen ligge i skålen, da den også beskytter mod misfarvning.

avocado.png

februar.

spidskål.

I vores butikker i februar findes der ekstra meget kål samt en masse andre velsmagende og grove grøntsager, herunder gulerødder. Kål findes i mange forskellige udgaver og her er der masser af muligheder for at prøve de forskellige kål varianter af. Du kan enten finde råvaren eller kigge i vores køler med de varer der er hakket og klar til madlavningen. Find de forskellige varianter i vores afdeling for grønt & sager.

spidskaal.png

februar.

rodfrugter.

Februar er måneden hvor rodfrugter for alvor kommer frem både i butikkerne og på middagsbordet.  Der findes forskellige rodfrugter og de kan enten serveres sammen eller hver for sig.

rodfrugter.png

januar
pomelo.

Pomelo eller pompelmus er den største af alle citrusfrugter. Den stammer oprindeligt fra Sydøstasien, men har for lang tid siden bredt sig til det øvrige Asien. Det har givet forskellig sorter, som har tilpasset sig det lokale klima og den lokale smag. Pomeloen, som er den største citrusfrugt, kan være både pæreformet og rund. Pomelo er en af de helt store varer i Januar og Februar. De er sunde og passer godt til den sunde livsstil. De er ikke nemme at pille, men når først arbejdet er gjort er det en lækker frugt.

pomelo.png

januar
appelsin.

Appelsinen er en citrusfrugt. De fleste appelsiner har gul saft, nogle har rød saft. De kaldes for blodappelsiner. Blodappelsiner har en lidt anderledes smag end almindelige appelsiner. Riv appelsinskrællen, og brug den i dressinger, marmelade eller i bagværk.

appelsin.png

januar
øko citroner.

Mundosol Quality fra Murcia i Spanien er også leverandør på økologiske citroner. Tilbage i 1986 besluttede familiechef, Paco Pujante, at etablere virksomheden og starte en produktion af citrusfrugter fra lokale gårde, der var familieejede. Virksomheden bygger på frugter med kvalitet, der er nøje udvalgt fra lokalområdet.

Læs mere om Mundosol på www.frusemur.com

citron.png

januar

ingefær.

Ingefær er en brun rod, der er sammensat af mange små knolde. Den stammer fra Asien, hvor den også i dag bliver dyrket. Ingefær er stærk og bruges som krydderi. Skræl ingefæren med en skrællekniv og skær den i skiver. Du kan også rive den på et rivejern. Ingefær smager godt i indiske og asiatiske retter og rigtig god til Ingefær shots.

ingefaer.png

januar

økologiske jordskokker.

Jordskokken er en meget robust plante, som er let at dyrke. Planten er fleråring og kan blive ca. 2 meter høj. Jordskokken stammer oprindeligt fra Mexico men passer ligesom mange andre rodfrugter, godt til dyrkning i det mere kølige danske klima. Jordskokker har en let sødlig og nøddeagtig smag. De bruges både rå i salater og råkost og kan også bruges i supper, mos og varme retter. Inden spisning eller tilberedning børstes og skylles jordskokkerne godt. Nogle vælger at skrælle dem. Det er en smagssag om man vil gøre det. De kan skæres ud i tynde skiver og bruges i salat eller de kan koges hvis man vil bruge dem i en suppe eller til mos, hvor de kan supplere kartofler og andre rodfrugter. Jordskokkens nøddeagtige smag kommer rigtig fint frem, hvis man bager dem hele i ovnen med skrællen på.

jordskokker.png

januar

søde kartofler.

En sød kartoffel, eller batat, som den også hedder, er i virkeligheden slet ikke en kartoffel, men faktisk en rodfrugt fra snerlefamilien. Den indeholder omkring 5 % sukker og er altså ret sød – deraf den søde del af navnet. Den kan blive dårlig, hvis den kommer på køl, men har en lang holdbarhed ved en opbevaring ved 10-15 grader. Søde kartofler kan bages, grilles, moses, dampes og pandesteges eller koges til suppe. De kan sættes i ovnen med skræl på som en bagt kartoffel og spises med fyld. Konsistensen er som i en pastinak mere cremet end i kartofler. Skal helst have noget stærkt og syrligt at læne sig opad.

soed-kartoffel.png

januar

rosenkål.

Rosenkål har en meget karakteristisk smag og duft, og der er ingen grøntsag, der kan dele vandene, som dem. Men du kan roligt spise løs af de grønne kålhoveder, de er nemlig små vitaminbomber. Kog, damp eller sauter dem - eller brug dem fintsnittet i en salat. Snittet rå rosenkål til salater kan overhældes med kogende vand og afkøles, så bliver smagen ikke så stærk.

rosenkaal.png

januar

aubergine.

Aubergine kan blive op til 1,5 meter høj plante med lavendelblå blomster. Aubergine dyrkes for sine frugter, der findes i mange varianter. De typiske er aflange eller ægformede. Auberginen ser spøjs ud har en fantastisk flot farve, men smager ikke særlig godt rå. Men når den får en tur på grillen, i ovnen eller på panden, sker der magiske ting.

aubergine.png

januar
courget..

Courgette, squash og zucchini, kært barn har mange navne og hvad er forskellen, der er ikke nogen forskel, der er nemlig tale om den samme grøntsag. De tre navne er henholdsvis på amerikansk/squash, fransk/courgette og italiensk/zucchini. Grøntsagen kan anvendes på grillen, i salaten, i bagværk og meget mere.

squash.png

januar

dulcita tomater.

Dulcita tomaterne produceres i Holland af en familieejet virksomhed, der hedder Looye kwekers. De har specialiseret sig i at producere tomater med super god smag. De producerer kun 2 sorter, hvoraf Dulcita er den ene variant, og står for 95% af deres mængder. Der bliver ikke gået på kompromis med smagen, på noget tidspunkt, så der er garanti for god smag alle dage året rundt. Tomaterne sidder på stilken, og de nederste to tomater på stilkene klippes altid af, da de ofte ikke holder samme sødme som resten, så med Dulcita tomater, får du ikke blot den bedste tomat, du får også de bedste tomater på hver klase. De overskydende tomater bruges til produktion af ketchup og tomatsuppe, så der går ikke tomater til spilde. Dulcitatomaterne er yderst velegnet som snack, og et supersundt alternativ til slikskålen.

tomat.png

januar

blåbær.

Indtil 1900-tallet fandtes blåbær kun som vilde bær, og det er stadig stort set umuligt at dyrke vilde blåbær, der er kendt for den karakteristiske blå farve inde i bærret, hjemme i haven eller i plantager. Avlere i New England i USA begyndte dog for mere end 100 år siden at fremavle en blåbærbusk, som kunne dyrkes i plantager. Siden er mere en 65 forskellige blåbærsorter kommet til. Blåbærsalget er vokset nærmest eksplosivt i løbet af de sidste 20 år - blandt andet på grund af indholdet af antioxidanter, der menes at have en gavnlig virkning på visse sygdomme. Blåbærrene kan spises friske, med mælk, i smoothies, på pandekager, i desserter, suppe, is og syltetøj.

Læs mere om Rio Tinto på www.rtfruit.com

blaabaer.png

januar

avocado.

Avocadoen kommer oprindeligt fra Mellemamerika. I dag dyrkes den i de fleste tropiske og subtropiske dele af verden. Den vokser på træer og er altså egentlig en frugt, men botanisk set er avocadoen et bær, Men den er jo ikke sød og indeholder ikke frugtsyre, og derfor bruges og serveres den helt naturligt som en grønsag i Danmark. Efter at avocadoen er delt, vil den hurtigt blive mørkfarvet af ilten i luften. Et godt råd for at undgå det, er at pensle den med lidt citronsaft. Serverer du guacamole kan du lade kernen ligge i skålen, da den også beskytter mod misfarvning.

avocado.png

januar.

spidskål.

I vores butikker i januar findes der ekstra meget kål samt en masse andre velsmagende og grove grøntsager, herunder gulerødder. Kål findes i mange forskellige udgaver og her er der masser af muligheder for at prøve de forskellige kål varianter af. Du kan enten finde råvaren eller kigge i vores køler med de varer der er hakket og klar til madlavningen. Find de forskellige varianter i vores afdeling for grønt & sager.

spidskaal.png

januar

rodfrugter.

Januar er måneden hvor rodfrugter for alvor kommer frem både i butikkerne og på middagsbordet.  Der findes forskellige rodfrugter og de kan enten serveres sammen eller hver for sig.

rodfrugter.png

december

øko klementiner.

Rio Tinto er vores leverandør på økologiske klementiner. Rio Tinto, har en stor plantage, som ligger i Huelva i det sydøstlige Spanien. Rio Tinto har dyrket økologiske klementiner og appelsiner i mange år og har stor erfaring med dyrkningen af citrusfrugte og opfattes af mange som en af pionererne inden for økologisk citrus. Plantagen ligger i et bjergområde med masser af lys og store temperatur- forskelle på dag og nat, som giver en særlig smag.

Læs mere om Rio Tinto på www.rtfruit.com

clementin.png

december

øko appelsiner.

Il Bievieri’s økologiske plantage ligger på Sicilien mellem Catania and Siracusa, i midten af den gyldne trekant, som dækker 100 hektar af frugtbar jord, hvor man bruger vandet fra den legendariske sø Biviere. I dette stemningsfulde landskab, med vulkanen Etna i baggrunden er der citrusplantager så langt øjet rækker. Appelsinerne nyder godt af de gunstige klima betingelser med optimale temperatur, varmt om dagen og kold om natten.

appelsin.png

december

øko citroner.

Mundosol Quality fra Murcia i Spanien er også leverandør på økologiske citroner. Tilbage i 1986 besluttede familiechef, Paco Pujante, at etablere virksomheden og starte en produktion af citrusfrugter fra lokale gårde, der var familieejede. Virksomheden bygger på frugter med kvalitet, der er nøje udvalgt fra lokalområdet.

Læs mere om Mundosol på www.frusemur.com

citron.png

december.

spidskål.

I vores butikker i december findes der ekstra meget kål samt en masse andre velsmagende og grove grøntsager, herunder gulerødder. Kål findes i mange forskellige udgaver og her er der masser af muligheder for at prøve de forskellige kål varianter af. Du kan enten finde råvaren eller kigge i vores køler med de varer der er hakket og klar til madlavningen. Find de forskellige varianter i vores afdeling for grønt & sager.

spidskaal.png

december

ingefær.

Ingefær er en brun rod, der er sammensat af mange små knolde. Den stammer fra Asien, hvor den også i dag bliver dyrket. Ingefær er stærk og bruges som krydderi. Skræl ingefæren med en skrællekniv og skær den i skiver. Du kan også rive den på et rivejern. Ingefær smager godt i indiske og asiatiske retter og rigtig god til Ingefær shots.

ingefaer.png

december

økologiske jordskokker.

Jordskokken er en meget robust plante, som er let at dyrke. Planten er fleråring og kan blive ca. 2 meter høj. Jordskokken stammer oprindeligt fra Mexico men passer ligesom mange andre rodfrugter, godt til dyrkning i det mere kølige danske klima. Jordskokker har en let sødlig og nøddeagtig smag. De bruges både rå i salater og råkost og kan også bruges i supper, mos og varme retter. Inden spisning eller tilberedning børstes og skylles jordskokkerne godt. Nogle vælger at skrælle dem. Det er en smagssag om man vil gøre det. De kan skæres ud i tynde skiver og bruges i salat eller de kan koges hvis man vil bruge dem i en suppe eller til mos, hvor de kan supplere kartofler og andre rodfrugter. Jordskokkens nøddeagtige smag kommer rigtig fint frem, hvis man bager dem hele i ovnen med skrællen på.

jordskokker.png

december

søde kartofler.

En sød kartoffel, eller batat, som den også hedder, er i virkeligheden slet ikke en kartoffel, men faktisk en rodfrugt fra snerlefamilien. Den indeholder omkring 5 % sukker og er altså ret sød – deraf den søde del af navnet. Den kan blive dårlig, hvis den kommer på køl, men har en lang holdbarhed ved en opbevaring ved 10-15 grader. Søde kartofler kan bages, grilles, moses, dampes og pandesteges eller koges til suppe. De kan sættes i ovnen med skræl på som en bagt kartoffel og spises med fyld. Konsistensen er som i en pastinak mere cremet end i kartofler. Skal helst have noget stærkt og syrligt at læne sig opad.

soed-kartoffel.png

december

aubergine.

Aubergine kan blive op til 1,5 meter høj plante med lavendelblå blomster. Aubergine dyrkes for sine frugter, der findes i mange varianter. De typiske er aflange eller ægformede. Auberginen ser spøjs ud har en fantastisk flot farve, men smager ikke særlig godt rå. Men når den får en tur på grillen, i ovnen eller på panden, sker der magiske ting.

aubergine.png

december
courget..

Courgette, squash og zucchini, kært barn har mange navne og hvad er forskellen, der er ikke nogen forskel, der er nemlig tale om den samme grøntsag. De tre navne er henholdsvis på amerikansk/squash, fransk/courgette og italiensk/zucchini. Grøntsagen kan anvendes på grillen, i salaten, i bagværk og meget mere.

squash.png

december

dulcita tomater.

Dulcita tomaterne produceres i Holland af en familieejet virksomhed, der hedder Looye kwekers. De har specialiseret sig i at producere tomater med super god smag. De producerer kun 2 sorter, hvoraf Dulcita er den ene variant, og står for 95% af deres mængder. Der bliver ikke gået på kompromis med smagen, på noget tidspunkt, så der er garanti for god smag alle dage året rundt. Tomaterne sidder på stilken, og de nederste to tomater på stilkene klippes altid af, da de ofte ikke holder samme sødme som resten, så med Dulcita tomater, får du ikke blot den bedste tomat, du får også de bedste tomater på hver klase. De overskydende tomater bruges til produktion af ketchup og tomatsuppe, så der går ikke tomater til spilde. Dulcitatomaterne er yderst velegnet som snack, og et supersundt alternativ til slikskålen.

tomat.png

december

rodfrugter.

Januar er måneden hvor rodfrugter for alvor kommer frem både i butikkerne og på middagsbordet.  Der findes forskellige rodfrugter og de kan enten serveres sammen eller hver for sig.

rodfrugter.png

december

blåbær.

Indtil 1900-tallet fandtes blåbær kun som vilde bær, og det er stadig stort set umuligt at dyrke vilde blåbær, der er kendt for den karakteristiske blå farve inde i bærret, hjemme i haven eller i plantager. Avlere i New England i USA begyndte dog for mere end 100 år siden at fremavle en blåbærbusk, som kunne dyrkes i plantager. Siden er mere en 65 forskellige blåbærsorter kommet til. Blåbærsalget er vokset nærmest eksplosivt i løbet af de sidste 20 år - blandt andet på grund af indholdet af antioxidanter, der menes at have en gavnlig virkning på visse sygdomme. Blåbærrene kan spises friske, med mælk, i smoothies, på pandekager, i desserter, suppe, is og syltetøj.

Læs mere om Rio Tinto på www.rtfruit.com

blaabaer.png

december

avocado.

Avocadoen kommer oprindeligt fra Mellemamerika. I dag dyrkes den i de fleste tropiske og subtropiske dele af verden. Den vokser på træer og er altså egentlig en frugt, men botanisk set er avocadoen et bær, Men den er jo ikke sød og indeholder ikke frugtsyre, og derfor bruges og serveres den helt naturligt som en grønsag i Danmark. Efter at avocadoen er delt, vil den hurtigt blive mørkfarvet af ilten i luften. Et godt råd for at undgå det, er at pensle den med lidt citronsaft. Serverer du guacamole kan du lade kernen ligge i skålen, da den også beskytter mod misfarvning.

avocado.png

november

øko klementiner.

Rio Tinto er vores leverandør på økologiske klementiner. Rio Tinto, har en stor plantage, som ligger i Huelva i det sydøstlige Spanien. Rio Tinto har dyrket økologiske klementiner og appelsiner i mange år og har stor erfaring med dyrkningen af citrusfrugte og opfattes af mange som en af pionererne inden for økologisk citrus. Plantagen ligger i et bjergområde med masser af lys og store temperatur- forskelle på dag og nat, som giver en særlig smag.

Læs mere om Rio Tinto på www.rtfruit.com

clementin.png

november

øko appelsiner.

Il Bievieri’s økologiske plantage ligger på Sicilien mellem Catania and Siracusa, i midten af den gyldne trekant, som dækker 100 hektar af frugtbar jord, hvor man bruger vandet fra den legendariske sø Biviere. I dette stemningsfulde landskab, med vulkanen Etna i baggrunden er der citrusplantager så langt øjet rækker. Appelsinerne nyder godt af de gunstige klima betingelser med optimale temperatur, varmt om dagen og kold om natten.

appelsin.png

november

øko citroner.

Mundosol Quality fra Murcia i Spanien er også leverandør på økologiske citroner. Tilbage i 1986 besluttede familiechef, Paco Pujante, at etablere virksomheden og starte en produktion af citrusfrugter fra lokale gårde, der var familieejede. Virksomheden bygger på frugter med kvalitet, der er nøje udvalgt fra lokalområdet.

Læs mere om Mundosol på www.frusemur.com

citron.png

november.

spidskål.

I vores butikker i november findes der ekstra meget kål samt en masse andre velsmagende og grove grøntsager, herunder gulerødder. Kål findes i mange forskellige udgaver og her er der masser af muligheder for at prøve de forskellige kål varianter af. Du kan enten finde råvaren eller kigge i vores køler med de varer der er hakket og klar til madlavningen. Find de forskellige varianter i vores afdeling for grønt & sager.

spidskaal.png

november

ingefær.

Ingefær er en brun rod, der er sammensat af mange små knolde. Den stammer fra Asien, hvor den også i dag bliver dyrket. Ingefær er stærk og bruges som krydderi. Skræl ingefæren med en skrællekniv og skær den i skiver. Du kan også rive den på et rivejern. Ingefær smager godt i indiske og asiatiske retter og rigtig god til Ingefær shots.

ingefaer.png

november

økologiske jordskokker.

Jordskokken er en meget robust plante, som er let at dyrke. Planten er fleråring og kan blive ca. 2 meter høj. Jordskokken stammer oprindeligt fra Mexico men passer ligesom mange andre rodfrugter, godt til dyrkning i det mere kølige danske klima. Jordskokker har en let sødlig og nøddeagtig smag. De bruges både rå i salater og råkost og kan også bruges i supper, mos og varme retter. Inden spisning eller tilberedning børstes og skylles jordskokkerne godt. Nogle vælger at skrælle dem. Det er en smagssag om man vil gøre det. De kan skæres ud i tynde skiver og bruges i salat eller de kan koges hvis man vil bruge dem i en suppe eller til mos, hvor de kan supplere kartofler og andre rodfrugter. Jordskokkens nøddeagtige smag kommer rigtig fint frem, hvis man bager dem hele i ovnen med skrællen på.

jordskokker.png

november

søde kartofler.

En sød kartoffel, eller batat, som den også hedder, er i virkeligheden slet ikke en kartoffel, men faktisk en rodfrugt fra snerlefamilien. Den indeholder omkring 5 % sukker og er altså ret sød – deraf den søde del af navnet. Den kan blive dårlig, hvis den kommer på køl, men har en lang holdbarhed ved en opbevaring ved 10-15 grader. Søde kartofler kan bages, grilles, moses, dampes og pandesteges eller koges til suppe. De kan sættes i ovnen med skræl på som en bagt kartoffel og spises med fyld. Konsistensen er som i en pastinak mere cremet end i kartofler. Skal helst have noget stærkt og syrligt at læne sig opad.

soed-kartoffel.png

november

aubergine.

Aubergine kan blive op til 1,5 meter høj plante med lavendelblå blomster. Aubergine dyrkes for sine frugter, der findes i mange varianter. De typiske er aflange eller ægformede. Auberginen ser spøjs ud har en fantastisk flot farve, men smager ikke særlig godt rå. Men når den får en tur på grillen, i ovnen eller på panden, sker der magiske ting.

aubergine.png

november
courget..

Courgette, squash og zucchini, kært barn har mange navne og hvad er forskellen, der er ikke nogen forskel, der er nemlig tale om den samme grøntsag. De tre navne er henholdsvis på amerikansk/squash, fransk/courgette og italiensk/zucchini. Grøntsagen kan anvendes på grillen, i salaten, i bagværk og meget mere.

squash.png

november

dulcita tomater.

Dulcita tomaterne produceres i Holland af en familieejet virksomhed, der hedder Looye kwekers. De har specialiseret sig i at producere tomater med super god smag. De producerer kun 2 sorter, hvoraf Dulcita er den ene variant, og står for 95% af deres mængder. Der bliver ikke gået på kompromis med smagen, på noget tidspunkt, så der er garanti for god smag alle dage året rundt. Tomaterne sidder på stilken, og de nederste to tomater på stilkene klippes altid af, da de ofte ikke holder samme sødme som resten, så med Dulcita tomater, får du ikke blot den bedste tomat, du får også de bedste tomater på hver klase. De overskydende tomater bruges til produktion af ketchup og tomatsuppe, så der går ikke tomater til spilde. Dulcitatomaterne er yderst velegnet som snack, og et supersundt alternativ til slikskålen.

tomat.png

november

rodfrugter.

Januar er måneden hvor rodfrugter for alvor kommer frem både i butikkerne og på middagsbordet.  Der findes forskellige rodfrugter og de kan enten serveres sammen eller hver for sig.

rodfrugter.png

november

blåbær.

Indtil 1900-tallet fandtes blåbær kun som vilde bær, og det er stadig stort set umuligt at dyrke vilde blåbær, der er kendt for den karakteristiske blå farve inde i bærret, hjemme i haven eller i plantager. Avlere i New England i USA begyndte dog for mere end 100 år siden at fremavle en blåbærbusk, som kunne dyrkes i plantager. Siden er mere en 65 forskellige blåbærsorter kommet til. Blåbærsalget er vokset nærmest eksplosivt i løbet af de sidste 20 år - blandt andet på grund af indholdet af antioxidanter, der menes at have en gavnlig virkning på visse sygdomme. Blåbærrene kan spises friske, med mælk, i smoothies, på pandekager, i desserter, suppe, is og syltetøj.

Læs mere om Rio Tinto på www.rtfruit.com

blaabaer.png

november

avocado.

Avocadoen kommer oprindeligt fra Mellemamerika. I dag dyrkes den i de fleste tropiske og subtropiske dele af verden. Den vokser på træer og er altså egentlig en frugt, men botanisk set er avocadoen et bær, Men den er jo ikke sød og indeholder ikke frugtsyre, og derfor bruges og serveres den helt naturligt som en grønsag i Danmark. Efter at avocadoen er delt, vil den hurtigt blive mørkfarvet af ilten i luften. Et godt råd for at undgå det, er at pensle den med lidt citronsaft. Serverer du guacamole kan du lade kernen ligge i skålen, da den også beskytter mod misfarvning.

avocado.png

oktober

rodfrugter.

Oktober er måneden hvor rodfrugter for alvor kommer frem både i butikkerne og på middagsbordet.  Der findes forskellige rodfrugter og de kan enten serveres sammen eller hver for sig.

rodfrugter.png

oktober

rødbeder.

Danske rødbeder findes i butikkerne hele året. Rødbede er karakteriseret ved at have en fast knold med kraftigt mørkerødt kød og den er i familie med sukkerroen og bladbeder. Rødbeder har et højt fiberindhold, og indeholder mange forskellige vitaminer og mineraler.  Rødbeder anvendelig både rå, kogt, bagt, stegt og syltet.

roedbede.png

oktober

persillerod.

Persillerod er i familie med persille og har en mild smag af persille. Persillerod og pastinak ligner  hinanden men er knap så sød og krydret som pastinakken. Bladene kan anvendes som suppevisk. Kan anvendes bla. rå, kogte eller dampet. Brug den i supper, stuvninger eller ovnbagt med andre rodfrugter.

persillerod.png

oktober

gulerødder.

Når guleroden tilberedes, bliver den endnu sødere. Der findes danske gulerødder næsten hele året rundt og tilberedningsmulighederne er uendelige. Når guleroden tilberedes, bliver den endnu sødere, sammen med de øvrige rodfrugter smager det fantastisk! En god gulerod skal være fast og sprød.

 

guleroeder.png

oktober

pastinak.

Pastinakken har en tynd lysebrun skræl og et fast hvidt kød. Pastinakker har en sød, mild, nøddeagtig smag af selleri . Den ligner persillerod, men persillerod har ikke den dybe rand rundt i toppen, som pastinakken har, persillerod er mere høj på toppen. Kan anvendes bla. rå, kogte eller dampet. Brug den i supper, stuvninger eller ovnbagt med andre rodfrugter.

pastinak.png

oktober.

spidskål.

I vores butikker i oktober findes der ekstra meget kål samt en masse andre velsmagende og grove grøntsager, herunder gulerødder. Kål findes i mange forskellige udgaver og her er der masser af muligheder for at prøve de forskellige kål varianter af. Du kan enten finde råvaren eller kigge i vores køler med de varer der er hakket og klar til madlavningen. Find de forskellige varianter i vores afdeling for grønt & sager.

spidskaal.png

oktober
øko citroner.

Mundosol Quality fra Murcia i Spanien er også leverandør på økologiske citroner. Tilbage i 1986 besluttede familiechef, Paco Pujante, at etablere virksomheden og starte en produktion af citrusfrugter fra lokale gårde, der var familieejede. Virksomheden bygger på frugter med kvalitet, der er nøje udvalgt fra lokalområdet.

Læs mere om Mundosol på www.frusemur.com

citroner.png

oktober

ingefær.

Ingefær er en brun rod, der er sammensat af mange små knolde. Den stammer fra Asien, hvor den også i dag bliver dyrket. Ingefær er stærk og bruges som krydderi. Skræl ingefæren med en skrællekniv og skær den i skiver. Du kan også rive den på et rivejern. Ingefær smager godt i indiske og asiatiske retter og rigtig god til Ingefær shots.

ingefaer.png

oktober

økologiske jordskokker.

Jordskokken er en meget robust plante, som er let at dyrke. Planten er fleråring og kan blive ca. 2 meter høj. Jordskokken stammer oprindeligt fra Mexico men passer ligesom mange andre rodfrugter, godt til dyrkning i det mere kølige danske klima. Jordskokker har en let sødlig og nøddeagtig smag. De bruges både rå i salater og råkost og kan også bruges i supper, mos og varme retter. Inden spisning eller tilberedning børstes og skylles jordskokkerne godt. Nogle vælger at skrælle dem. Det er en smagssag om man vil gøre det. De kan skæres ud i tynde skiver og bruges i salat eller de kan koges hvis man vil bruge dem i en suppe eller til mos, hvor de kan supplere kartofler og andre rodfrugter. Jordskokkens nøddeagtige smag kommer rigtig fint frem, hvis man bager dem hele i ovnen med skrællen på.

jordskokker.png

september

søde kartofler.

En sød kartoffel, eller batat, som den også hedder, er i virkeligheden slet ikke en kartoffel, men faktisk en rodfrugt fra snerlefamilien. Den indeholder omkring 5 % sukker og er altså ret sød – deraf den søde del af navnet. Den kan blive dårlig, hvis den kommer på køl, men har en lang holdbarhed ved en opbevaring ved 10-15 grader. Søde kartofler kan bages, grilles, moses, dampes og pandesteges eller koges til suppe. De kan sættes i ovnen med skræl på som en bagt kartoffel og spises med fyld. Konsistensen er som i en pastinak mere cremet end i kartofler. Skal helst have noget stærkt og syrligt at læne sig opad.

soed-kartoffel.png

oktober

aubergine.

Aubergine kan blive op til 1,5 meter høj plante med lavendelblå blomster. Aubergine dyrkes for sine frugter, der findes i mange varianter. De typiske er aflange eller ægformede. Auberginen ser spøjs ud har en fantastisk flot farve, men smager ikke særlig godt rå. Men når den får en tur på grillen, i ovnen eller på panden, sker der magiske ting.

aubergine.png

oktober
courget.

Courgette, squash og zucchini, kært barn har mange navne og hvad er forskellen, der er ikke nogen forskel, der er nemlig tale om den samme grøntsag. De tre navne er henholdsvis på amerikansk/squash, fransk/courgette og italiensk/zucchini. Grøntsagen kan anvendes på grillen, i salaten, i bagværk og meget mere.

squash.png

oktober

dulcita tomater.

Dulcita tomaterne produceres i Holland af en familieejet virksomhed, der hedder Looye kwekers. De har specialiseret sig i at producere tomater med super god smag. De producerer kun 2 sorter, hvoraf Dulcita er den ene variant, og står for 95% af deres mængder. Der bliver ikke gået på kompromis med smagen, på noget tidspunkt, så der er garanti for god smag alle dage året rundt. Tomaterne sidder på stilken, og de nederste to tomater på stilkene klippes altid af, da de ofte ikke holder samme sødme som resten, så med Dulcita tomater, får du ikke blot den bedste tomat, du får også de bedste tomater på hver klase. De overskydende tomater bruges til produktion af ketchup og tomatsuppe, så der går ikke tomater til spilde. Dulcitatomaterne er yderst velegnet som snack, og et supersundt alternativ til slikskålen.

tomat.png

oktober

rodfrugter.

Januar er måneden hvor rodfrugter for alvor kommer frem både i butikkerne og på middagsbordet.  Der findes forskellige rodfrugter og de kan enten serveres sammen eller hver for sig.

rodfrugter.png

oktober

blåbær.

Indtil 1900-tallet fandtes blåbær kun som vilde bær, og det er stadig stort set umuligt at dyrke vilde blåbær, der er kendt for den karakteristiske blå farve inde i bærret, hjemme i haven eller i plantager. Avlere i New England i USA begyndte dog for mere end 100 år siden at fremavle en blåbærbusk, som kunne dyrkes i plantager. Siden er mere en 65 forskellige blåbærsorter kommet til. Blåbærsalget er vokset nærmest eksplosivt i løbet af de sidste 20 år - blandt andet på grund af indholdet af antioxidanter, der menes at have en gavnlig virkning på visse sygdomme. Blåbærrene kan spises friske, med mælk, i smoothies, på pandekager, i desserter, suppe, is og syltetøj.

Læs mere om Rio Tinto på www.rtfruit.com

blaabaer.png

oktober

avocado.

Avocadoen kommer oprindeligt fra Mellemamerika. I dag dyrkes den i de fleste tropiske og subtropiske dele af verden. Den vokser på træer og er altså egentlig en frugt, men botanisk set er avocadoen et bær, Men den er jo ikke sød og indeholder ikke frugtsyre, og derfor bruges og serveres den helt naturligt som en grønsag i Danmark. Efter at avocadoen er delt, vil den hurtigt blive mørkfarvet af ilten i luften. Et godt råd for at undgå det, er at pensle den med lidt citronsaft. Serverer du guacamole kan du lade kernen ligge i skålen, da den også beskytter mod misfarvning.

avocado.png

september

æbler.

Danske æbler er kendt for at være meget velsmagende. Det skiftende klima med sol, varme, kulde og regn giver en langsom udvikling. Det er grundlaget for den helt enestående balance mellem det danske æbles smag, farve, syre og sødme. I tæt samarbejde med vores leverandører, laver vi sæsonplaner for hvornår hvilke æbler sættes til salg, således at æblerne leveres til butik, når de er mest velsmagende. Dette giver også en længere sæson, så vi kan nyde de danske æbler til helt hen på foråret.

aebler.png

september

ørskov æbler.

I fakta har vi både konventionelle æbler som leveres fra vores fynske leverandør Ørskov samt Poul Rytter og Henning Bæk som leverer de danske økologiske æbler. Poul Rytter fra Harndrup frugtplantage er født og opvokset i frugtplantagen på Fyn og overtog plantagen efter sin far. Plantagen startede i 1939 og blev omlagt til økologi i 2005. Poul blev af brancheforeningen kåret som Årets Frugtavler i 2015. Henning Bæk fra Allesø Frugtplantage har siden 1988 haft plantagen på Fyn. I 2005 omlagde han til økologisk produktion. Der er ca. 24 hektar med forskellige æblesorter.

september

spidskål.

I vores butikker i september finder der ekstra meget kål samt en masse andre velsmagende og grove grøntsager, herunder gulerødder. Kål findes i mange forskellige udgaver og her er der masser af muligheder for at prøve de forskellige kål varianter af. Du kan enten finde råvaren eller kigge i vores køler med de varer der er hakket og klar til madlavningen. Find de forskellige varianter i vores afdeling for grønt & sager.

spidskaal.png

september

grøntsager.

I vores butikker i september finder der ekstra meget kål samt en masse andre velsmagende og grove grøntsager, herunder gulerødder. Kål findes i mange forskellige udgaver og her er der masser af muligheder for at prøve de forskellige kål varianter af. Du kan enten finde råvaren eller kigge i vores køler med de varer der er hakket og klar til madlavningen. Find de forskellige varianter i vores afdeling for grønt & sager.

smaa-guleroeder.png

september
øko citroner.

Mundosol Quality fra Murcia i Spanien er også leverandør på økologiske citroner. Tilbage i 1986 besluttede familiechef, Paco Pujante, at etablere virksomheden og starte en produktion af citrusfrugter fra lokale gårde, der var familieejede. Virksomheden bygger på frugter med kvalitet, der er nøje udvalgt fra lokalområdet.

Læs mere om Mundosol på www.frusemur.com

citroner.png

september

ingefær.

Ingefær er en brun rod, der er sammensat af mange små knolde. Den stammer fra Asien, hvor den også i dag bliver dyrket. Ingefær er stærk og bruges som krydderi. Skræl ingefæren med en skrællekniv og skær den i skiver. Du kan også rive den på et rivejern. Ingefær smager godt i indiske og asiatiske retter og rigtig god til Ingefær shots.

ingefaer.png

september

økologiske jordskokker.

Jordskokken er en meget robust plante, som er let at dyrke. Planten er fleråring og kan blive ca. 2 meter høj. Jordskokken stammer oprindeligt fra Mexico men passer ligesom mange andre rodfrugter, godt til dyrkning i det mere kølige danske klima. Jordskokker har en let sødlig og nøddeagtig smag. De bruges både rå i salater og råkost og kan også bruges i supper, mos og varme retter. Inden spisning eller tilberedning børstes og skylles jordskokkerne godt. Nogle vælger at skrælle dem. Det er en smagssag om man vil gøre det. De kan skæres ud i tynde skiver og bruges i salat eller de kan koges hvis man vil bruge dem i en suppe eller til mos, hvor de kan supplere kartofler og andre rodfrugter. Jordskokkens nøddeagtige smag kommer rigtig fint frem, hvis man bager dem hele i ovnen med skrællen på.

jordskokker.png

september

søde kartofler.

En sød kartoffel, eller batat, som den også hedder, er i virkeligheden slet ikke en kartoffel, men faktisk en rodfrugt fra snerlefamilien. Den indeholder omkring 5 % sukker og er altså ret sød – deraf den søde del af navnet. Den kan blive dårlig, hvis den kommer på køl, men har en lang holdbarhed ved en opbevaring ved 10-15 grader. Søde kartofler kan bages, grilles, moses, dampes og pandesteges eller koges til suppe. De kan sættes i ovnen med skræl på som en bagt kartoffel og spises med fyld. Konsistensen er som i en pastinak mere cremet end i kartofler. Skal helst have noget stærkt og syrligt at læne sig opad.

soed-kartoffel.png

september

aubergine.

Aubergine kan blive op til 1,5 meter høj plante med lavendelblå blomster. Aubergine dyrkes for sine frugter, der findes i mange varianter. De typiske er aflange eller ægformede. Auberginen ser spøjs ud har en fantastisk flot farve, men smager ikke særlig godt rå. Men når den får en tur på grillen, i ovnen eller på panden, sker der magiske ting.

aubergine.png

september
courget..

Courgette, squash og zucchini, kært barn har mange navne og hvad er forskellen, der er ikke nogen forskel, der er nemlig tale om den samme grøntsag. De tre navne er henholdsvis på amerikansk/squash, fransk/courgette og italiensk/zucchini. Grøntsagen kan anvendes på grillen, i salaten, i bagværk og meget mere.

squash.png

september

dulcita tomater.

Dulcita tomaterne produceres i Holland af en familieejet virksomhed, der hedder Looye kwekers. De har specialiseret sig i at producere tomater med super god smag. De producerer kun 2 sorter, hvoraf Dulcita er den ene variant, og står for 95% af deres mængder. Der bliver ikke gået på kompromis med smagen, på noget tidspunkt, så der er garanti for god smag alle dage året rundt. Tomaterne sidder på stilken, og de nederste to tomater på stilkene klippes altid af, da de ofte ikke holder samme sødme som resten, så med Dulcita tomater, får du ikke blot den bedste tomat, du får også de bedste tomater på hver klase. De overskydende tomater bruges til produktion af ketchup og tomatsuppe, så der går ikke tomater til spilde. Dulcitatomaterne er yderst velegnet som snack, og et supersundt alternativ til slikskålen.

tomat.png

september

blåbær.

Indtil 1900-tallet fandtes blåbær kun som vilde bær, og det er stadig stort set umuligt at dyrke vilde blåbær, der er kendt for den karakteristiske blå farve inde i bærret, hjemme i haven eller i plantager. Avlere i New England i USA begyndte dog for mere end 100 år siden at fremavle en blåbærbusk, som kunne dyrkes i plantager. Siden er mere en 65 forskellige blåbærsorter kommet til. Blåbærsalget er vokset nærmest eksplosivt i løbet af de sidste 20 år - blandt andet på grund af indholdet af antioxidanter, der menes at have en gavnlig virkning på visse sygdomme. Blåbærrene kan spises friske, med mælk, i smoothies, på pandekager, i desserter, suppe, is og syltetøj.

Læs mere om Rio Tinto på www.rtfruit.com

blaabaer.png

september

avocado.

Avocadoen kommer oprindeligt fra Mellemamerika. I dag dyrkes den i de fleste tropiske og subtropiske dele af verden. Den vokser på træer og er altså egentlig en frugt, men botanisk set er avocadoen et bær, Men den er jo ikke sød og indeholder ikke frugtsyre, og derfor bruges og serveres den helt naturligt som en grønsag i Danmark. Efter at avocadoen er delt, vil den hurtigt blive mørkfarvet af ilten i luften. Et godt råd for at undgå det, er at pensle den med lidt citronsaft. Serverer du guacamole kan du lade kernen ligge i skålen, da den også beskytter mod misfarvning.

avocado.png

august

majs.

Majs er en grøntsag som kan spises kogt, grilles eller spises rå som snack.  Majskolberne kan med fordel grilles med dækblade på kolben så de ikke får direkte varme, det vil gøre majsene ekstra lækre. Grillede majskolber skal koges cirka 10 minutter, inden de grilles. Majs lægges i køleskabets grøntsagsskuffe. Majs holder sig godt ved temperaturer på 4-6 grader.

majs.png

august
stenfrugter.

Stenfrugter er kendetegnet ved at have et lag bestående af frugtkød med en stenhård kerne i midten som f.eks. blomme, nektarin, fersken eller kirsebær. På denne tid af året er de mest solgte varianter fersken og nektarin.

De kan spise som de er eller bruges i desserter og salater. En fersken har en lodden overflade. Frugtkødet er gult, saftigt og meget aromatisk hvor nektarinen er lidt mindre med et glat skind og lidt sødere i smagen.

stenfrugter_juli.png

august.

spidskål.

I vores butikker i august findes der ekstra meget kål samt en masse andre velsmagende og grove grøntsager, herunder gulerødder. Kål findes i mange forskellige udgaver og her er der masser af muligheder for at prøve de forskellige kål varianter af. Du kan enten finde råvaren eller kigge i vores køler med de varer der er hakket og klar til madlavningen. Find de forskellige varianter i vores afdeling for grønt & sager.

spidskaal.png

august

avocado.

Avocadoen kommer oprindeligt fra Mellemamerika. I dag dyrkes den i de fleste tropiske og subtropiske dele af verden. Den vokser på træer og er altså egentlig en frugt, men botanisk set er avocadoen et bær, Men den er jo ikke sød og indeholder ikke frugtsyre, og derfor bruges og serveres den helt naturligt som en grønsag i Danmark. Efter at avocadoen er delt, vil den hurtigt blive mørkfarvet af ilten i luften. Et godt råd for at undgå det, er at pensle den med lidt citronsaft. Serverer du guacamole kan du lade kernen ligge i skålen, da den også beskytter mod misfarvning.

avocado.png

august

blåbær.

Indtil 1900-tallet fandtes blåbær kun som vilde bær, og det er stadig stort set umuligt at dyrke vilde blåbær, der er kendt for den karakteristiske blå farve inde i bærret, hjemme i haven eller i plantager. Avlere i New England i USA begyndte dog for mere end 100 år siden at fremavle en blåbærbusk, som kunne dyrkes i plantager. Siden er mere en 65 forskellige blåbærsorter kommet til. Blåbærsalget er vokset nærmest eksplosivt i løbet af de sidste 20 år - blandt andet på grund af indholdet af antioxidanter, der menes at have en gavnlig virkning på visse sygdomme. Blåbærrene kan spises friske, med mælk, i smoothies, på pandekager, i desserter, suppe, is og syltetøj.

Læs mere om Rio Tinto på www.rtfruit.com

blaabaer.png

august

dulcita tomater.

Dulcita tomaterne produceres i Holland af en familieejet virksomhed, der hedder Looye kwekers. De har specialiseret sig i at producere tomater med super god smag. De producerer kun 2 sorter, hvoraf Dulcita er den ene variant, og står for 95% af deres mængder. Der bliver ikke gået på kompromis med smagen, på noget tidspunkt, så der er garanti for god smag alle dage året rundt. Tomaterne sidder på stilken, og de nederste to tomater på stilkene klippes altid af, da de ofte ikke holder samme sødme som resten, så med Dulcita tomater, får du ikke blot den bedste tomat, du får også de bedste tomater på hver klase. De overskydende tomater bruges til produktion af ketchup og tomatsuppe, så der går ikke tomater til spilde. Dulcitatomaterne er yderst velegnet som snack, og et supersundt alternativ til slikskålen.

tomat.png

august
courget.

Courgette, squash og zucchini, kært barn har mange navne og hvad er forskellen, der er ikke nogen forskel, der er nemlig tale om den samme grøntsag. De tre navne er henholdsvis på amerikansk/squash, fransk/courgette og italiensk/zucchini. Grøntsagen kan anvendes på grillen, i salaten, i bagværk og meget mere.

squash.png

august

aubergine.

Aubergine kan blive op til 1,5 meter høj plante med lavendelblå blomster. Aubergine dyrkes for sine frugter, der findes i mange varianter. De typiske er aflange eller ægformede. Auberginen ser spøjs ud har en fantastisk flot farve, men smager ikke særlig godt rå. Men når den får en tur på grillen, i ovnen eller på panden, sker der magiske ting.

aubergine.png

august

søde kartofler.

En sød kartoffel, eller batat, som den også hedder, er i virkeligheden slet ikke en kartoffel, men faktisk en rodfrugt fra snerlefamilien. Den indeholder omkring 5 % sukker og er altså ret sød – deraf den søde del af navnet. Den kan blive dårlig, hvis den kommer på køl, men har en lang holdbarhed ved en opbevaring ved 10-15 grader. Søde kartofler kan bages, grilles, moses, dampes og pandesteges eller koges til suppe. De kan sættes i ovnen med skræl på som en bagt kartoffel og spises med fyld. Konsistensen er som i en pastinak mere cremet end i kartofler. Skal helst have noget stærkt og syrligt at læne sig opad.

soed-kartoffel.png

august

ingefær.

Ingefær er en brun rod, der er sammensat af mange små knolde. Den stammer fra Asien, hvor den også i dag bliver dyrket. Ingefær er stærk og bruges som krydderi. Skræl ingefæren med en skrællekniv og skær den i skiver. Du kan også rive den på et rivejern. Ingefær smager godt i indiske og asiatiske retter og rigtig god til Ingefær shots.

ingefaer.png

august
øko citroner.

Mundosol Quality fra Murcia i Spanien er også leverandør på økologiske citroner. Tilbage i 1986 besluttede familiechef, Paco Pujante, at etablere virksomheden og starte en produktion af citrusfrugter fra lokale gårde, der var familieejede. Virksomheden bygger på frugter med kvalitet, der er nøje udvalgt fra lokalområdet.

Læs mere om Mundosol på www.frusemur.com

citron.png (1)

juli
dansk salat.

Salat findes i flere forskellige former, farver og danner basis ingrediensen i salaten. Når først salaten er snittet fint, groft eller revet fra hinanden, så findes der uendelige muligheder for at sammensætte din egen salat.

Der er næsten ingen grænser for hvad der kan bruges af frisk frugt, grøntsager, kød, ost og dressinger til sammensætning med salaten. Salat skal i køleskabet og klarer sig godt i temperaturer på 4-6 grader.

Tip fra Claus Holm:
Flæk og steg et iceberg salathoved på den skårne side. Server med olie, høvlet parmesan og lidt citron. Bum.

salat_juli.png

juli
tomater.

Tomaten skal have en dyb farve og være fast og glat. På denne tid af året smager tomater bedst da de har modnet i solen. Spis tomater rå, kogte, stegte, grillede og langtidsbagte.

En vigtig forudsætning for tomater smag er, at de ikke køles ned. Får tomaterne kulde, standser man nemlig den naturlige modning, der er med til at give smag og aroma. Opbevar derfor tomaterne i en skål ved almindelig stuetemperatur - det pynter samtidig, og tomaternes holdbarhed forringes ikke.

Tip fra Claus Holm:
store tomater.
Rids et dybt kryds i toppen af en stor tomat. Krydr med hot paprika og kom BBQ sovs over. Kom grove brød krummer vendt i oregano og tomaten op i en folie bakke og grill hele herligheden i cirka 10 minutter. Bum.

tomater_maj.png

juli
stenfrugter.

Stenfrugter er kendetegnet ved at have et lag bestående af frugtkød med en stenhård kerne i midten som f.eks. blomme, nektarin, fersken eller kirsebær. På denne tid af året er de mest solgte varianter fersken og nektarin.

De kan spise som de er eller bruges i desserter og salater. En fersken har en lodden overflade. Frugtkødet er gult, saftigt og meget aromatisk hvor nektarinen er lidt mindre med et glat skind og lidt sødere i smagen.

stenfrugter_juli.png

juli.

spidskål.

I vores butikker i juli findes der ekstra meget kål samt en masse andre velsmagende og grove grøntsager, herunder gulerødder. Kål findes i mange forskellige udgaver og her er der masser af muligheder for at prøve de forskellige kål varianter af. Du kan enten finde råvaren eller kigge i vores køler med de varer der er hakket og klar til madlavningen. Find de forskellige varianter i vores afdeling for grønt & sager.

spidskaal.png

juli

søde kartofler.

En sød kartoffel, eller batat, som den også hedder, er i virkeligheden slet ikke en kartoffel, men faktisk en rodfrugt fra snerlefamilien. Den indeholder omkring 5 % sukker og er altså ret sød – deraf den søde del af navnet. Den kan blive dårlig, hvis den kommer på køl, men har en lang holdbarhed ved en opbevaring ved 10-15 grader. Søde kartofler kan bages, grilles, moses, dampes og pandesteges eller koges til suppe. De kan sættes i ovnen med skræl på som en bagt kartoffel og spises med fyld. Konsistensen er som i en pastinak mere cremet end i kartofler. Skal helst have noget stærkt og syrligt at læne sig opad.

soed-kartoffel.png

juli

ingefær.

Ingefær er en brun rod, der er sammensat af mange små knolde. Den stammer fra Asien, hvor den også i dag bliver dyrket. Ingefær er stærk og bruges som krydderi. Skræl ingefæren med en skrællekniv og skær den i skiver. Du kan også rive den på et rivejern. Ingefær smager godt i indiske og asiatiske retter og rigtig god til Ingefær shots.

ingefaer.png

juli
øko citroner.

Mundosol Quality fra Murcia i Spanien er også leverandør på økologiske citroner. Tilbage i 1986 besluttede familiechef, Paco Pujante, at etablere virksomheden og starte en produktion af citrusfrugter fra lokale gårde, der var familieejede. Virksomheden bygger på frugter med kvalitet, der er nøje udvalgt fra lokalområdet.

Læs mere om Mundosol på www.frusemur.com

citron.png (1)

juli

aubergine.

Aubergine kan blive op til 1,5 meter høj plante med lavendelblå blomster. Aubergine dyrkes for sine frugter, der findes i mange varianter. De typiske er aflange eller ægformede. Auberginen ser spøjs ud har en fantastisk flot farve, men smager ikke særlig godt rå. Men når den får en tur på grillen, i ovnen eller på panden, sker der magiske ting.

aubergine.png

juli
courget..

Courgette, squash og zucchini, kært barn har mange navne og hvad er forskellen, der er ikke nogen forskel, der er nemlig tale om den samme grøntsag. De tre navne er henholdsvis på amerikansk/squash, fransk/courgette og italiensk/zucchini. Grøntsagen kan anvendes på grillen, i salaten, i bagværk og meget mere.

squash.png

juli

dulcita tomater.

Dulcita tomaterne produceres i Holland af en familieejet virksomhed, der hedder Looye kwekers. De har specialiseret sig i at producere tomater med super god smag. De producerer kun 2 sorter, hvoraf Dulcita er den ene variant, og står for 95% af deres mængder. Der bliver ikke gået på kompromis med smagen, på noget tidspunkt, så der er garanti for god smag alle dage året rundt. Tomaterne sidder på stilken, og de nederste to tomater på stilkene klippes altid af, da de ofte ikke holder samme sødme som resten, så med Dulcita tomater, får du ikke blot den bedste tomat, du får også de bedste tomater på hver klase. De overskydende tomater bruges til produktion af ketchup og tomatsuppe, så der går ikke tomater til spilde. Dulcitatomaterne er yderst velegnet som snack, og et supersundt alternativ til slikskålen.

tomat.png

juli

blåbær.

Indtil 1900-tallet fandtes blåbær kun som vilde bær, og det er stadig stort set umuligt at dyrke vilde blåbær, der er kendt for den karakteristiske blå farve inde i bærret, hjemme i haven eller i plantager. Avlere i New England i USA begyndte dog for mere end 100 år siden at fremavle en blåbærbusk, som kunne dyrkes i plantager. Siden er mere en 65 forskellige blåbærsorter kommet til. Blåbærsalget er vokset nærmest eksplosivt i løbet af de sidste 20 år - blandt andet på grund af indholdet af antioxidanter, der menes at have en gavnlig virkning på visse sygdomme. Blåbærrene kan spises friske, med mælk, i smoothies, på pandekager, i desserter, suppe, is og syltetøj.

Læs mere om Rio Tinto på www.rtfruit.com

blaabaer.png

juli

avocado.

Avocadoen kommer oprindeligt fra Mellemamerika. I dag dyrkes den i de fleste tropiske og subtropiske dele af verden. Den vokser på træer og er altså egentlig en frugt, men botanisk set er avocadoen et bær, Men den er jo ikke sød og indeholder ikke frugtsyre, og derfor bruges og serveres den helt naturligt som en grønsag i Danmark. Efter at avocadoen er delt, vil den hurtigt blive mørkfarvet af ilten i luften. Et godt råd for at undgå det, er at pensle den med lidt citronsaft. Serverer du guacamole kan du lade kernen ligge i skålen, da den også beskytter mod misfarvning.

avocado.png

juni
jordbær.

I væksthusene dyrkes jordbærrene med fokus på miljøet, hvor regnvand fra taget opsamles og benyttes til vanding af bærrene.

På grund af automatisk klimastyring kan mange svampesygdomme forebygges eller minimeres i forhold til frilandsproduktion og vi benytter nyttedyr til naturlig skadedyrsbekæmpelse. Når bærrene er helt modne plukkes de direkte i bakken og er i butikken dagen efter.

jordbaer_juni.png

juni
rabarber.

Selve høstarbejdet kaldes at trække Rabarber, da der med håndkraft, trækker stænglerne fri af rabarberknoldene. Rabarberne bundtes allerede ude på marken og overskydende blade skæres af med kniv.

Denne håndtering  minimere  stød og skader på stilkene, hvilket gør at rabarberne forbliver saftspændte og friske i  længere tid.  Rabarberne dyrkes uden brug af pesticider. Ukrudtsbekæmpelse foregår mekanisk, med rædrenser og hakkejern og derved uden unødvendig belastning af naturen.Rabarber er velegnet til kompot, saft, i dessert og bagværk, eller som en lækker is-sorbet, det er kun fantasien der sætter grænser

rabarber_juni.png

juni
radiser med top.

Radiser kom til Danmark i 1800-tallet fra Kina. Smagen af de runde og kegleformede radiser kan være skarp eller mild, farven er lyserød/rød og hvid. Den skarpe smag kommer fra sennepsolier i  planten.

Skyl radiserne, fjern bladene og nip den yderste rodspids af. Spis radiserne rå. Radiser og rygeost er tro følgesvende. Smør en skive groft rugbrød med rygeost, radiser i tern på toppen, krydret med salt og peber. Røget makrel med skiveskårne radiser på toppen smager himmelsk. De hvide skiver med rød kant er flotte i salaten.

radiser_juni.png

juni
nye danske kartofler.

Nye kartofler er helt friske når de når frem til vore butikker – hele arbejdsgangen fra optagning, vask, sortering og levering til butikkerne foretages normalt indenfor 1 døgn.

Læg kartofler i grøntsagsskuffen i køleskabet. De holder sig bedst ved 6-10 grader. Kartofler skal altid ligge mørkt og tørt.

kartofler_juni.png

juni
gulerødder med top.

Bundtede gulerødder er et lækkert og populært produkt, fordi de har en udpræget sød og frisk smag. Høst, bundtning og pakning af gulerødderne forgår samme dag.

Gulerødder skal i køleskabet. De holder sig i temperaturer på 2-6 grader. Gulerødder med grøn top toppen skæres den grønne top af, inden de lægges i køleskabet. Ellers bliver gulerødderne bløde.

311-7070 (1).jpg

juni
majs.

Majs kan spises kogt, grilles eller spises rå som snack.  Majskolberne kan med fordel grilles med dækblade på kolben så de ikke får direkte varme, det vil gøre majsene ekstra lækre.

Majs lægges i køleskabets grøntsagsskuffe. Majs holder sig godt ved temperaturer på 4-6 grader.

majs_juni.png

juni
ærter.

Danske ærter produceres primært på Fyn, og er i den første del af sæsonen af sorten Avola. Det er en lille ært med en god smag. 3-4 uger ind i sæsonen skiftes til sorten Utrillo.

Dette er en storbælget ært, med små fine ærter indeni. De ser ikke ud af så meget, når der ligger 6-7 små ærter i den store bælg, men det er på dette tidspunkt af ærtens udvikling af smagen er bedst.

aerter_juni.png

juni
øko citroner.

Mundosol Quality fra Murcia i Spanien er også leverandør på økologiske citroner. Tilbage i 1986 besluttede familiechef, Paco Pujante, at etablere virksomheden og starte en produktion af citrusfrugter fra lokale gårde, der var familieejede. Virksomheden bygger på frugter med kvalitet, der er nøje udvalgt fra lokalområdet.

Læs mere om Mundosol på www.frusemur.com

citron.png

juni

ingefær.

Ingefær er en brun rod, der er sammensat af mange små knolde. Den stammer fra Asien, hvor den også i dag bliver dyrket. Ingefær er stærk og bruges som krydderi. Skræl ingefæren med en skrællekniv og skær den i skiver. Du kan også rive den på et rivejern. Ingefær smager godt i indiske og asiatiske retter og rigtig god til Ingefær shots.

ingefaer.png

juni

søde kartofler.

En sød kartoffel, eller batat, som den også hedder, er i virkeligheden slet ikke en kartoffel, men faktisk en rodfrugt fra snerlefamilien. Den indeholder omkring 5 % sukker og er altså ret sød – deraf den søde del af navnet. Den kan blive dårlig, hvis den kommer på køl, men har en lang holdbarhed ved en opbevaring ved 10-15 grader. Søde kartofler kan bages, grilles, moses, dampes og pandesteges eller koges til suppe. De kan sættes i ovnen med skræl på som en bagt kartoffel og spises med fyld. Konsistensen er som i en pastinak mere cremet end i kartofler. Skal helst have noget stærkt og syrligt at læne sig opad.

soed-kartoffel.png

juni

aubergine.

Aubergine kan blive op til 1,5 meter høj plante med lavendelblå blomster. Aubergine dyrkes for sine frugter, der findes i mange varianter. De typiske er aflange eller ægformede. Auberginen ser spøjs ud har en fantastisk flot farve, men smager ikke særlig godt rå. Men når den får en tur på grillen, i ovnen eller på panden, sker der magiske ting.

aubergine.png

juni
courget..

Courgette, squash og zucchini, kært barn har mange navne og hvad er forskellen, der er ikke nogen forskel, der er nemlig tale om den samme grøntsag. De tre navne er henholdsvis på amerikansk/squash, fransk/courgette og italiensk/zucchini. Grøntsagen kan anvendes på grillen, i salaten, i bagværk og meget mere.

squash.png

juni

dulcita tomater.

Dulcita tomaterne produceres i Holland af en familieejet virksomhed, der hedder Looye kwekers. De har specialiseret sig i at producere tomater med super god smag. De producerer kun 2 sorter, hvoraf Dulcita er den ene variant, og står for 95% af deres mængder. Der bliver ikke gået på kompromis med smagen, på noget tidspunkt, så der er garanti for god smag alle dage året rundt. Tomaterne sidder på stilken, og de nederste to tomater på stilkene klippes altid af, da de ofte ikke holder samme sødme som resten, så med Dulcita tomater, får du ikke blot den bedste tomat, du får også de bedste tomater på hver klase. De overskydende tomater bruges til produktion af ketchup og tomatsuppe, så der går ikke tomater til spilde. Dulcitatomaterne er yderst velegnet som snack, og et supersundt alternativ til slikskålen.

tomat.png

juni

blåbær.

Indtil 1900-tallet fandtes blåbær kun som vilde bær, og det er stadig stort set umuligt at dyrke vilde blåbær, der er kendt for den karakteristiske blå farve inde i bærret, hjemme i haven eller i plantager. Avlere i New England i USA begyndte dog for mere end 100 år siden at fremavle en blåbærbusk, som kunne dyrkes i plantager. Siden er mere en 65 forskellige blåbærsorter kommet til. Blåbærsalget er vokset nærmest eksplosivt i løbet af de sidste 20 år - blandt andet på grund af indholdet af antioxidanter, der menes at have en gavnlig virkning på visse sygdomme. Blåbærrene kan spises friske, med mælk, i smoothies, på pandekager, i desserter, suppe, is og syltetøj.

Læs mere om Rio Tinto på www.rtfruit.com

blaabaer.png

juni

avocado.

Avocadoen kommer oprindeligt fra Mellemamerika. I dag dyrkes den i de fleste tropiske og subtropiske dele af verden. Den vokser på træer og er altså egentlig en frugt, men botanisk set er avocadoen et bær, Men den er jo ikke sød og indeholder ikke frugtsyre, og derfor bruges og serveres den helt naturligt som en grønsag i Danmark. Efter at avocadoen er delt, vil den hurtigt blive mørkfarvet af ilten i luften. Et godt råd for at undgå det, er at pensle den med lidt citronsaft. Serverer du guacamole kan du lade kernen ligge i skålen, da den også beskytter mod misfarvning.

avocado.png

juni.

spidskål.

I vores butikker i juni findes der ekstra meget kål samt en masse andre velsmagende og grove grøntsager, herunder gulerødder. Kål findes i mange forskellige udgaver og her er der masser af muligheder for at prøve de forskellige kål varianter af. Du kan enten finde råvaren eller kigge i vores køler med de varer der er hakket og klar til madlavningen. Find de forskellige varianter i vores afdeling for grønt & sager.

spidskaal.png

maj
jordbær.

I væksthusene dyrkes jordbærrene med fokus på miljøet, hvor regnvand fra taget opsamles og benyttes til vanding af bærrene.

På grund af automatisk klimastyring kan mange svampesygdomme forebygges eller minimeres i forhold til frilandsproduktion og vi benytter nyttedyr til naturlig skadedyrsbekæmpelse. Når bærrene er helt modne plukkes de direkte i bakken og er i butikken dagen efter.

jordbaer_maj.png

maj
tomater.

Tomaten skal have en dyb farve og være fast og glat. På denne tid af året smager tomater bedst da de har modnet i solen. Spis tomater rå, kogte, stegte, grillede og langtidsbagte.

En vigtig forudsætning for tomater smag er, at de ikke køles ned. Får tomaterne kulde, standser man nemlig den naturlige modning, der er med til at give smag og aroma. Opbevar derfor tomaterne i en skål ved almindelig stuetemperatur - det pynter samtidig, og tomaternes holdbarhed forringes ikke.

Tip fra Claus Holm:
store tomater.
Rids et dybt kryds i toppen af en stor tomat. Krydr med hot paprika og kom BBQ sovs over. Kom grove brød krummer vendt i oregano og tomaten op i en folie bakke og grill hele herligheden i cirka 10 minutter. Bum.

tomater_maj.png

maj
basilikum.

Basilikum har en frisk og aromatisk smag og har mange anvendelsesmuligheder. Basilikum er især kendt fra det italienske køkken. Her er den uundværlig i pastaretter, til pesto og i tomatsalat med mozzarella.

Prøv den også i en grøn salat eller i en dressing. Kan også bruges i forskellige kød- og fiskeretter. Basilikum bevarer bedst smagen uopvarmet. Brug den som pynt eller tilsæt den lige inden servering i varme retter. Basilikum tåler ikke kulde og træk. Bør vandes dagligt.

basilikum_maj.png

maj
øko citroner.

Mundosol Quality fra Murcia i Spanien er også leverandør på økologiske citroner. Tilbage i 1986 besluttede familiechef, Paco Pujante, at etablere virksomheden og starte en produktion af citrusfrugter fra lokale gårde, der var familieejede. Virksomheden bygger på frugter med kvalitet, der er nøje udvalgt fra lokalområdet.

Læs mere om Mundosol på www.frusemur.com

citron.png

maj

ingefær.

Ingefær er en brun rod, der er sammensat af mange små knolde. Den stammer fra Asien, hvor den også i dag bliver dyrket. Ingefær er stærk og bruges som krydderi. Skræl ingefæren med en skrællekniv og skær den i skiver. Du kan også rive den på et rivejern. Ingefær smager godt i indiske og asiatiske retter og rigtig god til Ingefær shots.

ingefaer.png

maj

søde kartofler.

En sød kartoffel, eller batat, som den også hedder, er i virkeligheden slet ikke en kartoffel, men faktisk en rodfrugt fra snerlefamilien. Den indeholder omkring 5 % sukker og er altså ret sød – deraf den søde del af navnet. Den kan blive dårlig, hvis den kommer på køl, men har en lang holdbarhed ved en opbevaring ved 10-15 grader. Søde kartofler kan bages, grilles, moses, dampes og pandesteges eller koges til suppe. De kan sættes i ovnen med skræl på som en bagt kartoffel og spises med fyld. Konsistensen er som i en pastinak mere cremet end i kartofler. Skal helst have noget stærkt og syrligt at læne sig opad.

soed-kartoffel.png

maj

aubergine.

Aubergine kan blive op til 1,5 meter høj plante med lavendelblå blomster. Aubergine dyrkes for sine frugter, der findes i mange varianter. De typiske er aflange eller ægformede. Auberginen ser spøjs ud har en fantastisk flot farve, men smager ikke særlig godt rå. Men når den får en tur på grillen, i ovnen eller på panden, sker der magiske ting.

aubergine.png

maj.
courget..

Courgette, squash og zucchini, kært barn har mange navne og hvad er forskellen, der er ikke nogen forskel, der er nemlig tale om den samme grøntsag. De tre navne er henholdsvis på amerikansk/squash, fransk/courgette og italiensk/zucchini. Grøntsagen kan anvendes på grillen, i salaten, i bagværk og meget mere.

squash.png

maj

dulcita tomater.

Dulcita tomaterne produceres i Holland af en familieejet virksomhed, der hedder Looye kwekers. De har specialiseret sig i at producere tomater med super god smag. De producerer kun 2 sorter, hvoraf Dulcita er den ene variant, og står for 95% af deres mængder. Der bliver ikke gået på kompromis med smagen, på noget tidspunkt, så der er garanti for god smag alle dage året rundt. Tomaterne sidder på stilken, og de nederste to tomater på stilkene klippes altid af, da de ofte ikke holder samme sødme som resten, så med Dulcita tomater, får du ikke blot den bedste tomat, du får også de bedste tomater på hver klase. De overskydende tomater bruges til produktion af ketchup og tomatsuppe, så der går ikke tomater til spilde. Dulcitatomaterne er yderst velegnet som snack, og et supersundt alternativ til slikskålen.

tomat.png

maj

blåbær.

Indtil 1900-tallet fandtes blåbær kun som vilde bær, og det er stadig stort set umuligt at dyrke vilde blåbær, der er kendt for den karakteristiske blå farve inde i bærret, hjemme i haven eller i plantager. Avlere i New England i USA begyndte dog for mere end 100 år siden at fremavle en blåbærbusk, som kunne dyrkes i plantager. Siden er mere en 65 forskellige blåbærsorter kommet til. Blåbærsalget er vokset nærmest eksplosivt i løbet af de sidste 20 år - blandt andet på grund af indholdet af antioxidanter, der menes at have en gavnlig virkning på visse sygdomme. Blåbærrene kan spises friske, med mælk, i smoothies, på pandekager, i desserter, suppe, is og syltetøj.

Læs mere om Rio Tinto på www.rtfruit.com

blaabaer.png

maj

avocado.

Avocadoen kommer oprindeligt fra Mellemamerika. I dag dyrkes den i de fleste tropiske og subtropiske dele af verden. Den vokser på træer og er altså egentlig en frugt, men botanisk set er avocadoen et bær, Men den er jo ikke sød og indeholder ikke frugtsyre, og derfor bruges og serveres den helt naturligt som en grønsag i Danmark. Efter at avocadoen er delt, vil den hurtigt blive mørkfarvet af ilten i luften. Et godt råd for at undgå det, er at pensle den med lidt citronsaft. Serverer du guacamole kan du lade kernen ligge i skålen, da den også beskytter mod misfarvning.

avocado.png

maj.

spidskål.

I vores butikker i maj findes der ekstra meget kål samt en masse andre velsmagende og grove grøntsager, herunder gulerødder. Kål findes i mange forskellige udgaver og her er der masser af muligheder for at prøve de forskellige kål varianter af. Du kan enten finde råvaren eller kigge i vores køler med de varer der er hakket og klar til madlavningen. Find de forskellige varianter i vores afdeling for grønt & sager.

spidskaal.png

*markerede varer findes kun i begrænset antal og findes ikke i alle butikker, herunder fakta Q. Alle felter skal udfyldes ved tilmelding.