sæson for sommersager.

Sæson & sager. Smagen af dansk sommer. I vores afdeling for sæson & sager finder du et stort udvalg af det frugt & grønt, der er i sæson lige nu. Når du køber sager i sæson fra fakta, er du sikret friskfyldte smagsoplevelser til små hverdagspriser.

maj
jordbær.

I væksthusene dyrkes jordbærrene med fokus på miljøet, hvor regnvand fra taget opsamles og benyttes til vanding af bærrene.

På grund af automatisk klimastyring kan mange svampesygdomme forebygges eller minimeres i forhold til frilandsproduktion og vi benytter nyttedyr til naturlig skadedyrsbekæmpelse. Når bærrene er helt modne plukkes de direkte i bakken og er i butikken dagen efter.

maj
tomater.

Tomaten skal have en dyb farve og være fast og glat. På denne tid af året smager tomater bedst da de har modnet i solen. Spis tomater rå, kogte, stegte, grillede og langtidsbagte.

En vigtig forudsætning for tomater smag er, at de ikke køles ned. Får tomaterne kulde, standser man nemlig den naturlige modning, der er med til at give smag og aroma. Opbevar derfor tomaterne i en skål ved almindelig stuetemperatur - det pynter samtidig, og tomaternes holdbarhed forringes ikke.

Tip fra Claus Holm:
store tomater.
Rids et dybt kryds i toppen af en stor tomat. Krydr med hot paprika og kom BBQ sovs over. Kom grove brød krummer vendt i oregano og tomaten op i en folie bakke og grill hele herligheden i cirka 10 minutter. Bum.

maj
basilikum.

Basilikum har en frisk og aromatisk smag og har mange anvendelsesmuligheder. Basilikum er især kendt fra det italienske køkken. Her er den uundværlig i pastaretter, til pesto og i tomatsalat med mozzarella.

Prøv den også i en grøn salat eller i en dressing. Kan også bruges i forskellige kød- og fiskeretter. Basilikum bevarer bedst smagen uopvarmet. Brug den som pynt eller tilsæt den lige inden servering i varme retter. Basilikum tåler ikke kulde og træk. Bør vandes dagligt.

juni
jordbær.

I væksthusene dyrkes jordbærrene med fokus på miljøet, hvor regnvand fra taget opsamles og benyttes til vanding af bærrene.

På grund af automatisk klimastyring kan mange svampesygdomme forebygges eller minimeres i forhold til frilandsproduktion og vi benytter nyttedyr til naturlig skadedyrsbekæmpelse. Når bærrene er helt modne plukkes de direkte i bakken og er i butikken dagen efter.

juni
rabarber.

Selve høstarbejdet kaldes at trække Rabarber, da der med håndkraft, trækker stænglerne fri af rabarberknoldene. Rabarberne bundtes allerede ude på marken og overskydende blade skæres af med kniv.

Denne håndtering  minimere  stød og skader på stilkene, hvilket gør at rabarberne forbliver saftspændte og friske i  længere tid.  Rabarberne dyrkes uden brug af pesticider. Ukrudtsbekæmpelse foregår mekanisk, med rædrenser og hakkejern og derved uden unødvendig belastning af naturen.Rabarber er velegnet til kompot, saft, i dessert og bagværk, eller som en lækker is-sorbet, det er kun fantasien der sætter grænser

juni
radiser med top.

Radiser kom til Danmark i 1800-tallet fra Kina. Smagen af de runde og kegleformede radiser kan være skarp eller mild, farven er lyserød/rød og hvid. Den skarpe smag kommer fra sennepsolier i  planten.

Skyl radiserne, fjern bladene og nip den yderste rodspids af. Spis radiserne rå. Radiser og rygeost er tro følgesvende. Smør en skive groft rugbrød med rygeost, radiser i tern på toppen, krydret med salt og peber. Røget makrel med skiveskårne radiser på toppen smager himmelsk. De hvide skiver med rød kant er flotte i salaten.

juni
nye danske kartofler.

Nye kartofler er helt friske når de når frem til vore butikker – hele arbejdsgangen fra optagning, vask, sortering og levering til butikkerne foretages normalt indenfor 1 døgn.

Læg kartofler i grøntsagsskuffen i køleskabet. De holder sig bedst ved 6-10 grader. Kartofler skal altid ligge mørkt og tørt.

juni
gulerødder med top.

Bundtede gulerødder er et lækkert og populært produkt, fordi de har en udpræget sød og frisk smag. Høst, bundtning og pakning af gulerødderne forgår samme dag.

Gulerødder skal i køleskabet. De holder sig i temperaturer på 2-6 grader. Gulerødder med grøn top toppen skæres den grønne top af, inden de lægges i køleskabet. Ellers bliver gulerødderne bløde.

juni
majs.

Majs kan spises kogt, grilles eller spises rå som snack.  Majskolberne kan med fordel grilles med dækblade på kolben så de ikke får direkte varme, det vil gøre majsene ekstra lækre.

Majs lægges i køleskabets grøntsagsskuffe. Majs holder sig godt ved temperaturer på 4-6 grader.

juni
ærter.

Danske ærter produceres primært på Fyn, og er i den første del af sæsonen af sorten Avola. Det er en lille ært med en god smag. 3-4 uger ind i sæsonen skiftes til sorten Utrillo.

Dette er en storbælget ært, med små fine ærter indeni. De ser ikke ud af så meget, når der ligger 6-7 små ærter i den store bælg, men det er på dette tidspunkt af ærtens udvikling af smagen er bedst.

juli
dansk salat.

Salat findes i flere forskellige former, farver og danner basis ingrediensen i salaten. Når først salaten er snittet fint, groft eller revet fra hinanden, så findes der uendelige muligheder for at sammensætte din egen salat.

Der er næsten ingen grænser for hvad der kan bruges af frisk frugt, grøntsager, kød, ost og dressinger til sammensætning med salaten. Salat skal i køleskabet og klarer sig godt i temperaturer på 4-6 grader.

Tip fra Claus Holm:
Flæk og steg et iceberg salathoved på den skårne side. Server med olie, høvlet parmesan og lidt citron. Bum.

juli
tomater.

Tomaten skal have en dyb farve og være fast og glat. På denne tid af året smager tomater bedst da de har modnet i solen. Spis tomater rå, kogte, stegte, grillede og langtidsbagte.

En vigtig forudsætning for tomater smag er, at de ikke køles ned. Får tomaterne kulde, standser man nemlig den naturlige modning, der er med til at give smag og aroma. Opbevar derfor tomaterne i en skål ved almindelig stuetemperatur - det pynter samtidig, og tomaternes holdbarhed forringes ikke.

Tip fra Claus Holm:
store tomater.
Rids et dybt kryds i toppen af en stor tomat. Krydr med hot paprika og kom BBQ sovs over. Kom grove brød krummer vendt i oregano og tomaten op i en folie bakke og grill hele herligheden i cirka 10 minutter. Bum.

juli
stenfrugter.

Stenfrugter er kendetegnet ved at have et lag bestående af frugtkød med en stenhård kerne i midten som f.eks. blomme, nektarin, fersken eller kirsebær. På denne tid af året er de mest solgte varianter fersken og nektarin.

De kan spise som de er eller bruges i desserter og salater. En fersken har en lodden overflade. Frugtkødet er gult, saftigt og meget aromatisk hvor nektarinen er lidt mindre med et glat skind og lidt sødere i smagen.

sæson&sager
sms service.

Indtast dine oplysninger til højre og få en plads i vores sæson&sager telefonbog. Så sender vi dig en besked, når vi har ekstra gode tilbud og tips.

*markerede varer findes kun i begrænset antal og findes ikke i alle butikker, herunder fakta Q.