• 360 minutter

Et stort brød

Send opskriften på mail

næste

Del opskriften med dine venner

Vis dine venner, at du har styr på din hverdag
del din opskrift på Facebook...

Gem som bogmærke

Gem opskriften som bogmærke i din browser.
Så kan du altid finde den igen, når du har brug for det.

Kopiér link

kopiér link

det skal du bruge

  • 7 g gær
  • 5 dl vand
  • 200 g durummel
  • 3 spsk. olivenolie
  • 2 tsk. honning
  • 1 spsk. salt
  • 500 g hvedemel

energifordeling

  • Protein: 5 g.
  • Kulhydrater: 43 g.
  • Fedt: 3 g.
  • Fedtenergi: 15 %

det skal du gøre

Bland gær med 0,5 dl af de 5 dl vand og 2 spsk. af de 200 g durummel. Stil det med et fugtigt klæde over, lunest i køkkenet i 1 time. Bland det med resten af vandet (4,5 dl), resten af durummel, olie, honning, salt og hvedemel. Har du røremaskine, så kør dejen her. Ellers fungerer det også med håndkraft. Stil nu dejen til hævning, lunest i køkkenet, under et fugtigt klæde min. 4 timer. Eller stil det på køl til langtidshævning, natten over. Tænd ovnen på 225 grader. Tag først 300 g surdej fra og stil den på køl. Hæld dejen over på en bageplade, beklædt med bagepapir og bag det i en time. Bank på det, lyden skal være hul, så er det færdigbagt. Pak brødet ind i et fugtigt klæde, så vil du få en sprød, men en skorpe, der er til at skære og bide i.

tips

Brødet er baseret på surdej, men har man ikke en surdej, så starter man blot fra nul og bager sit første brød, og her tager man surdej fra til brød nr. 2 – og så videre. Når du har en surdej, kommes den i dejen, der hvor basisdejen blandes med…resten af vandet, resten af durum…o.s.v. Surdej står på køl, og bager man jævnligt, fx 1-2 gange om ugen, fungerer den fint. Hvis man holder en bagepause, starter man igen op, enten fra nul – eller man har haft sin surdej i fryseren. Man kan arbejde lidt med at vælge, at en del af de 500 g økologisk hvedemel, kan være grahamsmel og/eller speltmel. Dette brød er anvendeligt i så mange henseender – som ledsager til frokoster – salater og supper - og varme retter, hvor brød er oplagt. Brødet er også god ledsager til en god ost eller lækkert syltetøj. Og det kan spises friskt eller daggammelt, ristet. Daggammelt er det genialt til en brødsalat – panzanella. Og skåret i tern og ristet i olivenolie med et drys salt, får man de lækreste hjemmelavede brødcroutons.

få gode tilbud direkte i din indbakke.

Få en mail en gang om ugen med forslag til dagens madidé, inspiration, samt gode tilbud fra fakta.

Find butik

*markerede varer findes kun i begrænset antal og findes ikke i alle butikker, herunder fakta Q.