paaskeMobile.jpg

påske 2019 i fakta.
- påskemad,
påskelege og
påskeæg.

Kuk-kuk, påsken står for døren!

Det betyder, at den snart står på æggejagt og påskeklip i mange danske hjem – og vi vil gerne sørge for inspirationen til alt fra påskelege til påskemadden.  

Klik på knappen og se, hvor du kan handle i påsken.

åben butik

lukket

butik med pakkeboks

lukket

Find butik

åbningstider i fakta

butikken har pakkeboks

det bliver en god påske i  2019.

Det' sørme 
Det' sandt
Det' påske!

Det siges, at julen varer lige til påske. Hvis det er sandt, skal du snart udskifte nisser, julegaver, risengrød, sne og kulde med påskemad, påskeæg, påskekyllinger, påskelege, gækkebreve, påskefrokoster, sol og forår (forhåbentligt!).

Her finder du inspiration til påskelege, påskemad, påskefrokost og andre sjove sager, så du sikrer dig en god påske.

påskefrokost
er ikke 
for kyllinger.

Påsken er mere end chokoladeæg og leg.

Påsketraditionerne er mange. Det samme er al den lækre påskemad, vi skal spise os igennem. Vi kan heller ikke komme uden om hverken snaps eller påskebryg. Ja, påskefrokost er bestemt ikke for kyllinger.

Vi har samlet nogle af de bedste opskrifter på påskemad til en rigtig påskefrokost. Så hvis du mangler et par madidéer eller lidt inspiration til påskefrokostbordet, er det bare med at læse videre.

Der er nemlig masser af gode retter, som man ikke kan komme uden om, når de små gule påskekyllinger pipper, og påskeharen hopper i haven.

påskemad, der fryder ganen.

Dansk påskefrokost har ligesom julefrokosten traditioner for, hvad der spises i højtiden.

Som fast inventar på påskebordet er lækkert påskelam, saftige sild, ægte æg og en perfekt, iskold påskebryg. Hvad mere kan man forlange?

Vi har fundet en række lækre og lette påskeopskrifter, som vi er sikre på, kan hjælpe dig på vej til en vellykket og god påskefrokost. Det synes vi, du og dine gæster fortjener!

Holm.png

pivfræk påske.

Holm er vild med anledninger til at lave god mad. Og påsken er bestemt en af dem. I år står den på sild i lage og i lange baner  Lammekølle til langbordet og tarteletter der får ben at gå på. Vi samles. Vi spiser. Og vi skåler til mørket falder på og maven er glad    

 

lækre påskesild og skidne æg.

Sild er det klassiske startskud på en lækker påskefrokost, og især hvis du topper dem med en omgang skidne æg. Med sådan en start på frokosten er der ingen ko på isen.

og forglem ikke påskesnapsen som ledsager!

ingen påskefrokost uden lam og kylling.

Kykkeli-kyh! Er du mæh på, hvad vi pipper om?

God påskemad er mere end bare sild og snaps – hovedmåltidet til en traditionel påskefrokost bærer også præg af, at det er påske.

Påskemad indeholder nemlig meget ofte de klassiske påskeingredienser som eks. påskelam, påskekylling eller påskeæg. Og kan du snige nogle flotte gule og hvide farver ind, er der ikke et øje tørt omkring påskebordet.

Påskemad skal ikke bare indeholde de sæsonrigtige ingredienser, det skal naturligvis også smage fantastisk – og det kan samtidig være så let som en påskeleg at forberede.

Er du i tvivl om, hvad du skal servere for dine gæster, kan du få inspiration til lækker påskemad med lam eller kylling herunder.

opskrifter på påskelam.

I vores store opskriftsarkiv finder du bl.a. mange opskrifter med lam og kylling. Vi har udvalgt nogle forskellige opskrifter på påskelam herunder, som du kan lade dig inspirere af – eller følge til punkt og prikke: 

Hvis du har lyst til at servere lam på en mindre traditionel måde, kan du kaste dig ud i en påske parisertoast – det er der garanteret ikke nogen af dine gæster, der har fået før!

påskekylling opskrifter.

Kylling kan tilberedes og serveres på et utal af måder, og hvis du vil servere noget utraditionelt til årets påskefrokost, er kyllingen et sted, hvor du let kan give den traditionelle påskefrokost et tvist af sydlige varmstrøg – eller køre den stensikkert og klassisk med lækre tarteletter med høns i asparges.

Er en hel kylling på 1-1,5 kg. lidt i overkanten, er stegte kyllingelår med coleslaw en sikker vinder. Er du mere til magre kyllingbrystfilletter, kan du glæde dine gæster med kylling med mandler og citron.

påsken er en leg.

Mit navn det står med prikker
Pas på, det ikke stikker

Der er ingen påskeæg, der smager bedre end dem, som er vundet i en gækkeleg. Men for at dette kan ske, skal man gøre sig umage!

Der skal klippes gækkebreve, skrives gækkevers og modtageren skal nøje udvælges. Og så skal fingrene krydses og munden lukkes med syv sejl.

Bliver dit navn ikke gættet, vinder du både påskeæg og håneretten. Men pas på! Næste år er det måske dig, der skal tælle prikker…

påskelege, du aldrig bliver for gammel til.

Påsken er meget mere end god mad. At puste- og male æg, gå på jagt efter påskeæg i haven eller lave gækkebreve er sjove påskeaktiviteter, der aldrig går af mode.

påskeleg 1: på jagt efter påskeæg.

Påskeharen har været forbi og gemt påskeæg i huset eller haven. Nu handler det om at finde flest æg. Jo flere påskeæg, du finder, jo bedre er du. Så simpelt som det står skrevet.


Hint:

Et skattekort kan gøre aktiviteten ekstra sjov – og brændes kortet til i siderne som et ”rigtigt” skattekort fra en piratfilm, bliver børnene ellevilde.

påskeleg 2: pust og mal påskeæg.

Når æggejagten er overstået, er der ikke noget hyggeligere end at rykke ind i varmen for at puste æg og male dem bagefter.

Sådan gør du

  1. Skold æggene med kogt vand
  2. Prik huller i begge ender
  3. Pust hviden og blommen ned i en skål (indholdet kan med fordel bruges til røræg)
  4. Rengør til sidst æggeskallerne
  5. Vask hænderne

Mal æggene med akrylmaling eller vandfarver, og brug de færdige kunstværker som pynt på påskefrokostbordet, i vindueskarmen eller på nogle fine grene.

Hvem sagde at borddækning og oppyntning ikke var sjovt?  

påskeleg 3: gækkebreve og gækkevers til du gnækker.

Gækkebrevet er uden tvivl påskelegen over dem alle!

Er I en børnefamilie, er der garanteret heller ingen påske uden påskeklip for hele familien, et fint gækkebrev og et par drillende påskerim.

Man bliver aldrig for gammel til at sende gækkebreve, så hvorfor ikke sende et til din far, mor, veninde eller hvem du nu synes, der fortjener lidt drillerier eller et påskeæg?

Hvis de ikke gætter, at du er afsenderen, skylder de dig et påskeæg. Omvendt skal du selv punge et påskeæg ud, hvis dit brev ikke er mystisk nok, og du bliver afsløret.

dugfriske påskerim fra fakta.

Hos fakta har vi været tidligt i påskehumør og lavet et par friske påskerim eller gækkevers, som det også hedder.  Så vil du udfordre den klassiske ”mit navn det står med prikker”, er du velkommen til at bruge vores påskedigt lige så tosset, du vil.

faktas påskerim

Med dette brev jeg driver gæk 
Jeg håber ik’, du er helt væk 
Og selvom jeg er flink og rar 
Så får du ik’ noget svar 
Prik på prik bli’r til mit navn 
Gæt rigtigt og få æg i din favn 
Jeg driver gæk med dig 
Er du på rette vej?

Claus Holm påske_rullet fiskefilet.jpg

rullet fiskefilet.

Vend dine fiskefileter i rasp og tørret dild   Rul dem sammen. Sæt dem på en citronskive   og bag dem i ovnen ved 160 grader i cirka 10 minutter   Der må gerne spise remo til   Pynt med frisk dild. Bum    

Claus Holm påske_bagt avocado.jpg

bagt avokado
med spicy æg.

Flæk en avokado og fjern stenen   Kom et råt æg ned i uddybningen og drys med lidt chili   Bag i ovn ved cirka 170 grader til æggene har sat sig   Steg lidt bacon imens   Det skal være sprødt og lækkert    Server avokado sammen med bacon. Bum    

Claus Holm påske_tarteletter.jpg

frække
tarteletter.

Vend rejer, radiser og asparges med cremefraiche  Smag til med worchester og kom hele herligheden i tarteletter   Kom frisk dild og lidt rejer på toppen Bum     

Claus Holm påske_sildetatar.jpg

sildetartar med
sprøde løg.

Hak sild i små tern og vend dem med hakket frisk agurk og lidt drueagurk  Vend blandingen med sennep og lidt skyr   Kom løgringe på toppen og server med ristet rugbrød   Bum    

Claus Holm påske_lam.jpg

lam nam.

Gnid en lammekølle med salt, hvidløg og oregano. Kom den i et fad med halve løg i skald,  kartofler, halve citroner og masser af bacon    Bag i 4-6 timer ved 150 grader   Husk at det grønne skal ligge nederst i fadet   ellers bliver det tørt. Bum.    

Claus Holm påske_gris.jpg

rubbet gris.

Rul en svinemørbrad i en blanding af chili, karry, paprika, salt og sukker   Bag den ved 200 grader i 20 minutter   Server sammen med skyr, der er vendt med chili, spidskommen og hvidløg. Bum    

Claus Holm påske_æggewrap.jpg

æggewraps og
fræk tun.

Slå to æg ud på en pande   Rør lidt i dem. Steg dem som en pandekage i 2 minutter på begge sider   Kom pandekagen op på et bræt. Fyld på med tun, der er vendt med skyr, agurk og radiser   Du kan også komme lidt friske krydderurter i. Rul pandekagen sammen. Bum    

Claus Holm påske_påskekylling.jpg

påskekylling.

Kom et kyllingebryst i et fad   Hæld lidt havtorn appelsin juice over og smør brystet med lidt sennep og hakket løg   Bag i ovn ved 180 grader i 15 minutter   og server med tomatsalza fra Csalater. Bum     

Claus Holm påske_laksehapsere.jpg

røget
lakse hapsere.

Hak en skive laks og bland den med skyr og kapers  Kom en skefuld fyld ovenpå en hel lakseskive og rul den sammen   Skær den i 2-3 stykker og pynt med radiser i tynde skiver   Bum    

Claus Holm påske_bagt kartoffel.jpg

bagt kartoffel
med fyld.

Kartofler bages i ovn og klemmes på siden så de sprækker   Vend creme fraiche med salt, peber, sennep, radiser og løg   Kom fyldet i kartoflerne og top op med karse. Bum    

fakta giver fakta om påsken.

Efter en lækker omgang påskemad, påskelege og gækkerim skal der lidt fakta på bordet. Vi giver herunder lidt fakta om højtiden:

hvornår er det påske i 2019?

  • Skærtorsdag: 18. april
  • Langfredag: 19. april
  • Påskedag: 21. april (søndag)
  • påskedag: 22. april (mandag)

hvad betyder påske?

Ordet påske er udledt af det hebraiske ”pesach”, som betyder ”forbigang”. Det er oprindeligt jødisk, men blev siden overtaget af kristendommen og brugt i fortællingen om Jesu korsfæstelse, død og genopstandelse.

hvilke traditioner hører til påsken? 

I Danmark er der med tiden kommet mange nye traditioner til. Tænk bare på påskefrokosten med lam og snaps, gækkebreve og påskeæg, samt påskebryggene fra diverse danske bryggerier – de hører sig helt sikkert ikke til påske i kristen forstand!

hvorfor får vi påskeæg?

Der findes adskillige historier om, hvordan ægget er blevet en del af påsketraditionerne.

En af historierne omhandler ”den tiende ordning”. Før i tiden, skulle man betale ”tiende” til kirken. Tiende var en særlig skat, hvor man betalte en tiendedel af det, man tjente, til kirken. Den sidste tiende betalte man oftest med æg også kendt som ”afladsæg”.

Det var et tegn på, at man nu var gældfri, hvilket blev velsignet i kirken. Siden blev disse æg overrakt ved festlige lejligheder og med tiden farvet i forskellige, festlige farver.

I dag er de fleste påskeæg oftest af chokolade eller af pap, og gives typisk til børnene påskemorgen eller som en del af forskellige påskelege. 

påskeliljen er påskeblomsten over dem alle.

Påsken er lig med forår og farverige blomster. Med påske og forår følger oftest påskeliljer og vintergækker. Den mest populær ”påskeblomst” er dog påskeliljen.

Påskeliljen er et særligt dansk symbol, da den repræsenter genopstandelse og livets sejre over døden.

Påskeliljen blev valgt som et symbol, fordi navnet peger på påsken, som er kristendommens vigtigste højtid. Det er derfor heller ikke rigtig påske, uden et par gule påskeliljer i haven eller ved påskebordet.

Selve påskeliljen er en staude, og det er løget, der gør, at blomsten kan overvintre. Påskeliljen blomstrer typisk i månederne marts/april og er en af de første blomster, der blomstrer herhjemme.

Selve blomsten på en påskelilje er typisk gul, men findes også som meget lysegul og næsten helt hvid. Det er dog typisk de gule, der anvendes i og op til selve påsken.

En fordel ved påskeliljen er, at den vokser vildt i naturen og derfor er oplagt til påskedekorationer. Man skal dog være forsigtig, hvis man plukker påskelinje vildt, da plantedelene er giftige, og saften fra planten kan virke hudirriterende. 

påskevarer på tilbud?

Står du over for en stor indkøbstur i forbindelse med den forestående påskefrokost? Så kan du starte indkøbsplanlægningen i vores tilbudsavis.

God påske!

få gode tilbud direkte i din indbakke.
Modtag faktas nyhedsbreve med forslag til dagens madidé, inspiration, nyheder, konkurrencer samt gode tilbud.
Tak for tilmeldning

er du sikker på, at du ønsker at afmelde?

du er nu afmeldt.

*markerede varer findes kun i begrænset antal og findes ikke i alle butikker, herunder fakta Q. Alle felter skal udfyldes ved tilmelding.