Hurra hurra – nu er det tid til fødselsdag 

Fødselsdage er en festlig anledning, som de fleste holder af, at fejre med kage, gaver og dem man holder af. Fødselsdagen er den dag i året, hvor en person er født, og dagen fejres traditionelt de fleste steder verden over - men hvorfor fejrer vi egentlig fødselsdag? Og hvorfor giver vi gaver og fylder en lagkage med lys i anledningen? 

Få svar på alle de spørgsmål du har om fødselsdage, samt gode ideer til fødselsdagsfesten og den perfekte gave her! 

Hvorfor fejrer vi fødselsdag? 

Danskerne begyndte først at fejre fødselsdage efter reformationen i år 1536, hvor vi blev protestanter. Før det, var danskerne katolikker og fejrede i stedet navnedage. Dengang var stort set hver dag i året tildelt en bestemt helgen – de der var opkaldt efter den helgen, blev fejret. På ens navnedag modtog man et bindebrev. Bindebrevet indeholdt en gåde, der skulle løses. Hvis man ikke kunne løse gåden, skulle man give afsenderen en lille gave. 

Efter reformationen i 1536, ville danskerne ikke længere forbindes med de katolske helgener. Derfor blev fødselsdagen en erstatning for navnedagen. Fødselsdagen blev bragt til Danmark fra Tyskland af den danske kongefamilie – dengang blev fødselsdagen kaldt for geburtstag på grund af det tyske. 

I starten blev fødselsdage ikke fejret af andre end kongefamilien og de adelige – de var de eneste, der havde en forbindelse til Tyskland. Men i begyndelsen af 1800-tallet bredte fødselsdagstraditionen sig til resten af befolkningen. Man begyndte derfor at fejre fødselsdagsfester for at familien kunne samles. 

På landet var man ikke helt så gode til at holde styr på datoer, og mange vidste derfor ikke hvornår de var født. Man brugte derfor mærkedage som fx jul, Sankt Hans og påske som pejlemærker for, hvornår man cirka var født. 

Efterhånden som man har fået styr på datoerne og fødselsdagsfester er blevet hverdag for hele befolkningen, har der været tradition for, at fejre runde fødselsdage i stor stil. 

Når vi fejrer de runde fødselsdage 

Den første rigtige ’runde’ fødselsdag er 25-års fødselsdagen. Når man bliver 25 skal det fejres med kage og ikke mindst med kanel. De fleste holder en fest for vennerne på deres 25-års fødselsdag – vennerne sørger derfor for at give fødselaren kanel. Den næste runde fødselsdag er 30-års fødselsdagen, som foregår på samme måde som 25- års fødselsdagen – bare med peber i stedet for kanel. Begge fødselsdage fejres med henblik på om man er gift eller ej. Hvis man er gift må man gå, og hvis man er ugift skal man få. 

Når man fylder rundt, har man rundet et hjørne, og derfor skal man have lidt ekstra opmærksomhed. Man er trods alt blevet et helt årti ældre. De runde fødselsdage fejres ofte med en større fest i et forsamlingshus, et telt eller på en restaurant – og der skal endelig ikke mangle en flot kage med lys i. 

Hvorfor er der lys i kagen? 

I de tidlige år, hvor man begyndte at fejre fødselsdage, var det ikke normalt at holde en stor fødselsdagsfest med fødselsdagsgaver og lys i kagen. De børn, der fik et lille stykke legetøj var meget heldige. Det var nemlig for dyrt at købe fødselsdagsgaver. 

De fleste forbinder en fødselsdagsfest med en lækker lagkage med lys i. Men det har langt fra altid været en dansk tradition. Traditionen kom først til Danmark omkring 1900- tallet, hvor ugebladene bragte nogle billeder fra USA af en kage med lys i. Lyset i kagen symboliserede liv og fordi lyset var et symbol for liv, skulle man passe på at det ikke gik ud, for det kunne betyde død og ulykke. Hvis man derimod selv pustede lyset ud, så måtte man ønske. Den lækre fødselsdagskage med lys er bare én af mange traditioner til fødselsdagsfesten. 

Gode ideer til fødselsdagsfesten 

I Danmark fejres fødselsdage som regel med gavegivning, et festmåltid, fødselsdagssang, en fødselsdagskage med lys og med flag. Men det er meget forskelligt hvordan folk foretrækker at fejre deres fødselsdag. Nogle foretrækker, at være derhjemme med den nærmeste familie, mens andre foretrækker at holde en stor fødselsdagsfest med hele familien og venner. 

Hvis du har planer om at holde en fødselsdagsfest, som dine gæster aldrig vil glemme, er det en god ide, at arrangere noget uventet. Det kan fx være at leje en partybus, bestille en fælles rejse eller hyre et band til fødselsdagsfesten. Du kan også give dine gæster besked på, at være klædt på til et bestemt tema. 

Hvis man skal holde børnefødselsdag kan man blive populær blandt børnene, hvis man har arrangeret en sjov leg til fødselsdagsfesten. 

Lege til fødselsdagsfesten 

Når man holder fødselsdagsfest er det ikke bare kage, gaver og hygge der står på programmet. Fødselsdagsfesten kan blive en endnu større succes, hvis der også leges en sjov leg – især når det kommer til børnefødselsdage. Børnene kan godt huske hvem der havde den sejeste fest med den sjoveste leg, og det giver popularitet blandt vennerne. 

Skattejagten er den mest klassiske leg, der kan leges til børnefødselsdagen – og den er også god! Men der findes også mange andre lege, der kan være med til at skabe en mindeværdig fest. De bedste lege til børnefødselsdagen kan være: 

  • Kongens Efterfølger: Ud over skattejagt, så er Kongens Efterfølger en klassiker. Legen går ud på, at alle skal efterabe den, der er udpeget som konge. Fx hvis kongen hopper, skal alle hoppe. 

  • Æggeløb: Æggeløb fungerer ligesom stafetløb – dog med et lille twist. Man skal bruge en ske og et æg til legen. Ægget lægges på skeen, og skeen holdes i hånden når stafetten løbes. 

  • Flaskehalsen peger på: Legen er især egnet ved gaveåbning. Børnene sætter sig i en rundkreds, hvorefter flasken bliver snurret rundt. Den flasken peger på skal aflevere sin gave til fødselaren. 

  • Ballon Dart: Legen fungerer som en rigtig god udendørsleg og går ud på, at man skal ramme balloner med dartpile. Cirka 5 balloner hænges op på en væg eller plade, hvorefter børnene kan skiftes til at ramme ballonerne med dartpile. Den, der rammer flest, vinder. 

  • Tovtrækning: Tovtrækning er også en gammel klassiker, med simple regler. Del børnene ind i to lige store hold. Holdene stilles på hver sin side af en linje. De to hold skal derefter forsøge at hive det modsatte hold over linjen ved hjælp af et tov.

Selv om legene er en vigtig og sjov del af fødselsdagsfesten, er gaverne selvfølgelig altid et stort hit. Men hvordan finder man lige ud af, hvad der er den perfekte gave? 

Ideer til den perfekte fødselsdagsgave 

Vi kender alle sammen følelsen – timevis af tanker og søgninger efter, hvad man skal give sine nærmeste i fødselsdagsgave. Det kan være hammer svært at finde den helt rigtige gave. Vi vil gerne have at gaven skal glæde fødselaren, men også at den skal udstråle noget personligt. 

*markerede varer findes kun i begrænset antal og findes ikke i alle butikker, herunder fakta Q.