fakta om 

julen.

 

Du ved sandsynligvis godt, at vi fejrer jul den 24. december, men hvad betyder jul egentlig, og hvordan er højtiden opstået?

Hvornår er det jul?

I Danmark og resten af Norden fejrer vi julen d. 24. december, juleaften, mens den fejres den 25. december mange andre lande. Forskellen skyldes, at en ny dag begyndte ved solnedgang i de Nordiske lande i gamle dage.

Hvad betyder jul?

Jul er udledt af det hedenske jól, som betyder noget i stil med ’vende’ eller ’dreje’. Årsagen hertil er, at de dengang ikke-kristne vikinger fejrede, at vinteren vendte og lysere tider lå forude. Det foregik ved store gilder med massevis af mad og drikke. Jól blev fejret i januar måned.

Hvad fejrer vi i juletiden?

Med kristendommens udbredelse i Nordeuropa går fejring af jul fra at være en fejring af lysere tider til en en fejring af Jesu fødsel. I Norden medfører det, at Jól flyttes fra januar til december og bliver en kristen højtid. I Danmark bruger vi dog fortsat det hedenske ord ’jul’ om højtiden, mens andre lande nu bruger kristne udtryk til at beskrive helligdagen. I England er julen eksempelvis gået fra at hedde yule til christmas, som kan oversættes til kristmesse.

hjemmelavet

pynt og juleklip.

julehjerter.

Findes der noget hyggeligere end at sidde og klippe julepynt med familien op til jul? Vi har fundet en gammel kending frem, som du nemt kan printe ud, så familien kan hygge sig med juleklip. Vi har lavet skabeloner til seks forskellige julehjerter med flotte mønstre, som du kan downloade her.

 

kravlenisser.

En anden julepynts-klassiker er kravlenissen, som kan hænges op i hele huset. Du har måske allerede lagt mærke til nisserne, der "hænger" rundt omkring her på siden? Dem kan du downloade i pdf-format, printe og klippe ud, så hjemmet kan blive pyntet fint op til jul:

 

fakta om

julemanden.

Vi kender alle Julemanden som den søde, tykke mand med det lange hvide skæg, der giver gaver til de børn, som har opført sig ordentligt hele året. Men vidste du også, at julemanden kan lide sandkage, at han har umenneskeligt travlt, og at man faktisk ikke er helt sikker på, hvor han bor?

 

Julemanden spiser ikke kun risengrød

I Danmark spiser julemanden risengrød, og derfor kan man forfalde til at tro, at det er hans livret. Men faktum er, at julemanden spiser forskelligt mad alt efter, hvilket land han besøger. Her er et par eksempler på, hvad børn serverer for julemanden ude i verden:

 • Danmark, Norge og Sverige: Risengrød
 • Chile: Sandkage
 • USA: En tallerken med småkager og et glas mælk
 • Storbritannien og Australien: Tærte og eventuelt et glas cherry eller øl – det bliver jo en lang nat for den kære julemand!

I nogle lande – bl.a. New Zealand, Irland og Canada - efterlader børnene gulerødder til julemandens rensdyr. Det har de vist også fortjent med den fart, de skal have på.

Julemanden har travlt!

Med tidsforskelle indregnet har julemanden i alt 32 timer til at nå ud med gaver til hele verdens børn. Det betyder, at han skal besøge mere end 800 hjem i sekundet og flyve med over 1000 km i sekundet. Så det er vist meget godt, at julemanden, nisserne og ikke mindst Rudolf og de andre rensdyr kun arbejder en gang om året!

Hvor bor julemanden egentlig?

I Danmark tror vi, at julemanden bor på Grønland. Men resten af verden er ikke enige med os. Amerikanerne siger, at han bor på Nordpolen, vores norske naboer sender ønskelisterne til Drøbak nord for Oslo, mens Finland påstår, at julemanden bor i Lapland, hvor rensdyrene har rigtig gode forhold.

juletraditioner i

Danmark.

Julen er hjerternes tid. Men det er også traditionernes tid, og i Danmark har vi en masse juletraditioner. Traditionerne kan sagtens ændre sig over tid, og eksempelvis har det ikke altid været tradition at have et juletræ og pynte det op. Traditionen bredte sig fra Tyskland til Danmark, og det første danske juletræ kan spores tilbage til starten af 1800-tallet, hvor grevinde Wilhemine Holstein tændte levende lys på et grantræ, fordi hun havde set det i Tyskland.

 

 

Juletraditioner i familier

Juletraditioner kan også sagtens være forskellige fra familie til familie. Juleaften spiser nogen risalamande til dessert, mens andre familier spiser risengrød til forret. Forklaringen kan være, at risengrød i gamle dage var en eksklusiv spise kun forbeholdt de finere kredse, da ris var en importvare. Man viste således sin status ved at servere risengrød til julegæster. Med tiden blev ris billigere, og så var risengrød ikke længere en eksklusiv spise. Derfor udviklede det finere borgerskab risalamande med mandler, fløde og vanilje, så grøden igen blev en fin ret. Således er der opstået to forskellige traditioner, som opretholdes i danske familier. 

Nogle af de danske juletraditioner

 • Julekalender og kalenderlys
 • Ophængning af julesok til gaver
 • Julefrokoster med venner og kolleger
 • Pyntning af hjemmet
 • Gaver under juletræet
 • Mandelgaven
 • Julemad og julekager
 • Julesange og dans rundt om juletræet
 • Udsendelse af julekort til venner og familie

jul i

andre lande.

I Danmark har vi helt særlige juletraditioner, men hvordan foregår julen egentlig ude i den store verden? Vi har kigget på en række juletraditioner, vi ikke har i Danmark.

 

Sankt Nikolaus fejres i Holland

I Holland foregår den primære gaveudveksling d. 5. december, da det er Sakt Nikolaus fødselsdag. Helgenen Sankt Nikolaus var kendt for at uddele gaver, og ifølge fortællingen uddeler han stadig gaver til de børn, der har opført sig ordentligt. Nu tænker du nok, at Sankt Nikolaus lyder som julemanden i Danmark, og det har du helt ret i. Sankt Nikolaus hedder Sinterklaas på Hollandsk, og Hollandske emigranter tog traditionen med, da de udvandrede til Amerika. I Amerike blev Sinterklaas med tiden til Santa Claus, som er den julemanden, som vi kender ham i Danmark. I Belgien, Tyskland og andre europæiske lande findes lignende Sankt Nikolaus-traditioner.

Den syltede agurk i USA

I USA gemmer nogle familier en pyntegenstand, som ligner en syltet agurk, på juletræet. Personen, der finder agurken, får enten en gave eller lykke det kommende år. Det er ukendt, hvor traditionen stammer fra, men nogen mener, at den traditionsrige juleagurk stammer fra Tyskland.

Rulleskøjteløb i Venezuela

I hovedstaden Caracas i Venezuela tager man rulleskøjterne på, når man skal i kirke til juletid. De offentlige veje lukkes for motoriseret trafik, så venezuelanere kan rulle sikkert frem.

Spindelvæv pynter juletræet i Ukraine

I Ukraine pynter man juletræet med kunstigt spindelvæv, da det eftersigende bringer held. Det stammer fra historien om en fattig kvinde, som ikke havde råd til pynt, men som vågnede op til et juletræ pyntet med smukt, gyldent spindelvæv.

åbningstider

i julen.

Hos Fakta gør vi alt for, at du kan handle ind i julen. Derfor har de fleste af vores butikker åbent i juledagene. Hvis du vil være sikker på, at din lokale Fakta holder åbent, kan du  finde åbningstiderne her.

Rigtig glædelig jul!

få gode tilbud direkte i din indbakke.

Få en mail en gang om ugen med forslag til dagens madidé, inspiration, samt gode tilbud fra fakta.

butikken er åben

butikken har lukket

Find butik

*markerede varer findes kun i begrænset antal og findes ikke i alle butikker, herunder fakta Q. Alle felter skal udfyldes ved tilmelding.