Logo
hjerte.jpg
hjerte.jpg

store bededag.

hvad er store bededag?

Store bededag er en dansk helligdag, der falder den fjerde fredag efter påske og dermed tre uger før pinsen. Oprindeligt hed den ”ekstraordinær almindelig bededag” og var en af tre faste- og bededage.

En klassisk bededag var en af de mange, mindre helligdage i løbet af året og bød ofte på bod og faste for folket. Tidligere var hver onsdag eksempelv is en officiel bededag ude på landet, hvor folket skulle faste og præsterne skulle bede for freden.

I forbindelse med Reformationen blev flere serier af særlige bededage afskaffet og blev i de følgende århundrede indført igen lidt efter lidt for at gøre op mod katolicismens traditioner.

Ifølge traditionen med at nummerere dagene i påske betyder det, at store bededag er d. 27. påskedag, Kristi Himmelfart er 40. påskedag og pinsen er 50. påskedag.

hvorfor holder vi store bededag?

Baggrunden for store bededag kommer som følge af en række bodsdage, der i kirken blev kaldt helligdage. Dette gav kirkens menighed mulighed for, at bede om bod og det resulterede i, at det ofte var onsdag og fredag, der blev bodsdage eller såkaldte vagtdage.

Bodsdagene, eller ”vagtdagene” blev ændret fra tid til anden men store bededag som vi kender den i dag, blev indført af Hans Bagger.

Hans Bagger var biskop over Sjælland fra 1675-1693 og fik i løbet af sine to første år indført tre faste- og helligdage.
I 1686 blev dagen lov fæstet som en almindelig ”Faste-, Bods-, og Bededag” for hele riget og afløste de årlige, ekstraordinære bodsdage og store bededag stod herefter tilbage som den eneste levning af de normale bodsdage.

Det siges, at en af årsagerne til at store bededag falder på en fredag skyldes, at Kongen dermed kunne nå at deltage i bededagsgudstjenesten inden han drog ud på sine sommerrejser i kongeriget.

Der blev indvarslet om store bededag aftenen før til lyden at kirkeklokkerne. Når kirkeklokkerne lød, betød det at forretninger og især kroer og værtshuse skulle lukke. Det skyldtes, at man ønskede at folket mødte rettidigt, friske og ædru op i kirke. Skulle det glippe med at holde sig vågen og frisk i kirken, kunne det blive yderst ubehageligt, da kirketjenerne dengang var udstyret med lange kæppe, som de gerne gjorde brug af, hvis en person faldt i søvn.

pige-med-hund.jpg

er store bededag en helligdag?

Store bededag går under betegnelsen ”helligdag” og stammer fra en tid, hvor der gjaldt strenge regler for folkets adfærd. Det betød blandt andet, at man ikke måtte arbejde på helligdagene, på nær apotekerne og bagerne skulle endvidere tilrettelægge deres bagning således, at det ikke skete under kirkens højmesser. 

vidste du?

Det er ofte Christian VII’s livlæge, Johann Friedrich Struensee, der får æren for store bededag. Dagen havde eksisteret længe før hans tid, men han bliver ofte tilskrevet æren, da store bededag overlevede den store helligdagsreform fra 1700, som Struensee stod bag.

varme-hveder-smoer.gif

hvorfor spiser vi hveder store bededag?

Netop bagerens arbejdsdag fik stor betydning for de traditioner, vi kender for store bededag i dag. Traditionen med at spise lune hveder store bededagsaften er kendt landet over. Det skyldes, at bagere ikke måtte arbejde fra solnedgang aftenen før store bededag og ligeledes hele den følgende dag.

For at komme den manglende arbejdsdag i forkøbet bagte de derfor ekstra, store hvedeknopper dagen før, som folket kunnet købe med hjem og varme op og spise dagen efter. Det betød dog ofte, at hvederne blev spist samme aften, når de endnu var lune og sprøde.

store bededag i 2020 og de næste 5 år.

I og med at store bededag falder den fjerde fredag efter påsken, vil den falde på forskellige tidspunkter – det betyder, at store bededag falder således: 

  • 2020 – Fredag d. 08. maj
  • 2021 – Fredag d. 30. april
  • 2022 – Fredag d. 13. maj
  • 2023 – Fredag d. 05. maj
  • 2024 – Fredag d. 26. april
aeggeur.jpg

store bededag åbningstider.

Hvis du vil ned og gøre de sidste indkøb inden store bededag kan du her finde din nærmeste fakta og se butikkens åbningstider.

Find butik
Tilbudsavis