Mortens Aften

Den nordiske kulde har meldt sig og byder gerne på regn, sne og slud med temperaturer tæt på frysepunktet. Det er tid til at fejre mortensaften med familie og venner – men hvorfor fejrer vi denne Morten og hvem er han?

Vi giver dig alt, hvad der er værd at vide om mortensaften – og næsten vigtigst af alt, hvad er menuen til mortensaften?

365avisen indeholder inspiration og et udvalg af aktuelle varer til en god pris.

Hvem er denne Morten?

Vi skal tilbage til 300-tallets Romerrige og se nærmere på Martin af Tours. Han meldte sig til den romerske hær som 15-årig og hurtigt begyndte rygterne at florere. Vi kender ham som Morten – men det fjerner ikke det faktum, at Morten havde et stort hjerte. Det siges, at han både hjalp de fattige og kunne endvidere helbrede de syge og opvække de døde.

Den mest kendte historie om Morten drejer sig om dengang, hvor han så en tigger sidde foran en byport. Tiggeren blev ignoreret af alle og enhver, og ingen tilbød at hjælpe ham. Morten stoppede op, og selvom han selv var fattig, delte han sin kappe med sit sværd og gav tiggeren den ene halvdel. Den følgende nat så han den opstandne Jesus i sin drøm og Jesus fortalte ham, at det var ham, der var tiggeren.

Morten forlod herefter hæren for at leve og agere som munk. Han forsøgte sig med at konvertere sine landsmænd i Ungarn til kristendommen men blev fordrevet ud af landet. Dette førte senere Morten til et kloster i Portiers. Her forsatte han et stille og roligt liv og fik et ry som værende en god og hellig mand til sin død i år 397.

Hvorfor fejrer vi Mortensaften?

Historien om mortensaften tager os tilbage til hans hellige skikkelse. Selvom han var kendt for at kunne helbrede de syge og have sit store hjerte, var han ikke meget for opmærksomhed.

Hans gode ry begyndte at brede sig og befolkningen i Tours ville udpege ham til biskop. Dette var Morten dog ikke interesseret i og da byens indbyggere kom for at udpege ham, søgte han tilflugt på en gåsesti.

Efter sigende skulle gæssene ikke have brudt sig om dette uventede besøg og begyndte herefter at skræppe op og fik dermed afsløret Morten, som herefterdags blev tvunget til embedet som biskop.

Som en hævn sørgede Morten herefter for, at alle husstanden mindst én gang om året skulle slagte og spise en gås på den dag, hvor han blev fundet. Det er her, hvor den velkendte menu til mortensaften, blev til.

Men hvorfor spiser mange danskere and på Mortensaften?

Selvom det var gåsen, der fik røbet Mortens gemmested, er det ofte and, der bliver serveret på mortensaften. mortensaften kom på tryk tilbage i år 1616 i Danmark og gæs var ikke almindelige i Danmark og var derfor meget dyre.

Derfor begyndte man at spise andet fjerkræ for at imødekomme den dyre gås bedst muligt.

Menuen til Mortensaften

At skulle tilberede en hel gås eller kan være yderst krævende og virke tilnærmelsesvis umuligt, hvis mortensaften falder på en hverdag. Selve fejringen af mortensaften har dermed oplevet flere nye konstellationer, hvor både and eller gås bliver serveret på burgerboller eller som del af en rødbedesalat.

Hvis du derimod har tid og lyst til den mere originale vej med menuen til mortensaften, kan du passende forsøge dig med en mere klassisk variation.

Er det gåsen, der tiltaler dig mest – kan du vælge at gå efter en langtidsstegt version, hvortil du kan servere brunede kartofler, rødkål og sovs. Det er en klassisk og noget tidskrævende menu, men resultatet er uforligneligt. Kombinationen af gåsekødet, svesker, æbler, rødløg m.m. tilfører en himmelsk smag og du kan passende servere en kraftig, krydret og fyldig vin, for at komplimentere retten til fulde. Dette kunne eksempelvis være en vin fra Rhône eller en klassisk Amarone-vin.

Hvis det er andestegen, der er mere i din smag, og du stadig har en god mængde tid og tålmodighed, så er menuen til mortensaften også reddet. Her kan du passende servere, brunede kartofler, andesaucen og selvfølgelig både æbler og svesker til andestegen.

Mortensaften 2022 og de næste 5 år

Mortensaften falder d. 10 november i 2022, altså aftenen før mindedagen for Den Hellige Martin også kendt som Mortens Dag.

  • Mortensaften 2022 er torsdag d. 10. november
  • Mortensaften 2023 er fredag d. 10. november
  • Mortensaften 2024 er søndag d. 10. november
  • Mortensaften 2025 er mandag d. 10. november
  • Mortensaften 2026 er tirsdag d. 10. november

FAQ om Mortens Aften

Hvornår er det Mortens aften?

Mortens aften er hvert år d. 10. november.

Hvad er Mortens aften?

Mortens aften er en kristen begivenhed, hvor Martin af Tours (Morten) hyldes ved et festmåltid med gås eller and.

Hvorfor holder vi Mortens aften?

For at hylde og minde Martin af Tours (Morten) for hans gode gerninger.

Hvad spiser man til Mortens aften?

Oprigtigt spises der gås, selvom det mest normale nu er and.