Grundlovsdag

Hvad er grundlovsdag?

Den 5. juni fejrer vi Grundlovsdag i Danmark. Grundlovsdag markerer vedtagelsen af den første danske grundlov, som blev underskrevet den 5. juni 1849, og dagen bruges landet over til at sætte fokus på demokratiets betydning for Danmark – historisk og i dag. Grundlovsdag er det tætteste vi kommer på at have en nationaldag her i landet.

Grundlovsdag 2022

Den 5. juni falder i 2022 på en søndag, og landet over fejres dagen med festligheder og taler - selv om det lige i år bliver under lidt mindre forhold. Grundlovsdag ses som en dag til at sætte fokus på demokratiets grundprincipper, og fra at have været en udpræget festdag for folket er det hovedsageligt talerne der er i centrum i dag.

Mange benytter dog stadig lejligheden til hyggelige sociale sammenkomster. Udover at kunne opleve taler fra landets politiske profiler, stiller andre kendte personligheder – blandt andet fra den kulturelle verden – sig op på talerstolen Grundlovsdag. Talernes indhold kredser sig ofte om demokratiets værdier og aktuelle samfundsdebatter, og de er et udtryk for danskernes ret til frit at ytre sig.

Er grundlovsdag en helligdag og har vi fri?

Grundlovsdag er ikke en nationaldag og derfor heller ikke indført som officiel helligdag, hvor vi automatisk får fri. Grundlovsdag var ved lov en halv fridag fra 1891 til 1975, men siden da har der ikke været officielle bestemmelser for dagens status, og den betegnes derfor som en almindelig arbejdsdag. Af overenskomster eller ansættelseskontrakter kan Grundlovsdag dog være en aftalt hel eller halv fridag, og flere butikker og institutioner landet over holder da også lukket. De fleste faktaer har dog åbent - se her hvilke.

På trods af at Grundlovsdag aldrig er blevet stadfæstet som en egentlig nationaldag, er 5. juni officiel flagdag i Danmark. Det betyder at Dannebrog er hejst ved alle statslige bygninger.

Hold picnic i parken

Er du så heldig at have en halv eller hel fridag på Grundlovsdag er det en perfekt lejlighed til at samle familie og venner til en picnic i det grønne. Fyld picnickurven med delevenlige snacks, lækre sandwicher, grønne salater og hjemmelavet lemonade.

Samme dag som Fars Dag

Udover at bruge den 5. juni til at fejre den danske grundlov, er det også datoen for Fars dag i Danmark. Så hvis vejret indbyder til en hyggelig familiedag i det fri, er det en god anledning til at slå de to fejringer sammen. 

Danmarks riges grundlov

Grundlovsdag er som sagt dedikeret til vores grundlov. Men hvorfor er det nu, den er så vigtig for Danmark?

Grundloven er Danmarks forfatning, der optegner grundprincipperne for den enkelte borgers rettigheder. Denne lov kan derfor ikke bestrides og hæver sig over alt andet. Det er således i Grundloven, at vi blandt andet finder retten til ytringsfrihed, foreningsfrihed og religionsfrihed, ligesom det er her opdelingen mellem den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt fremgår.

Skiftet fra enevælde til folkestyre

Den første danske grundlov blev underskrevet af Kong Frederik den 7. den 5. juni 1849. Arbejdet med den blev påbegyndt af hans far Kong Christian den 8., som så et behov for en sådan forfatning. Grundloven bliver set som skiftet fra enevælde til folkestyre. Siden den første grundlov blev vedtaget i 1849, har der været yderligere fire ændringer til den, med 1915 som det skelsættende år, hvor kvinders stemmeret blev indført. 

Den grundlov, der er gældende i dag, blev vedtaget den 5. juni 1953. I den blev det blandt andet vedtaget, at Landstingets blev afskaffet og at en regering ikke længere behøver et flertal i Folketinget – så længe den omvendt heller ikke har et flertal imod sig. Det var også i grundloven fra 1953 at tronfølgeloven blev ændret således at både kvinder og mænd kunne arve tronen. 

Grundlovsdag i 2022 og de kommende fem år

Vi fejrer Grundlovsdag hvert år den 5. juni. De næste fem år falder denne dato på følgende ugedage.

  • 2022 – søndag den 5. juni
  • 2023 – mandag den 5. juni
  • 2024 – onsdag den 5. juni (skudår)
  • 2025 – torsdag den 5. juni
  • 2025 – fredag den 5. juni

Nedenfor ser du vores ideer til lækre sager, du kan nyde på Grundlovsdag. Hvad end du tager på picnictur i det fri eller inviterer gode venner på besøg.

FAQ om Grundlovsdag

Er grundlovsdag en helligdag?

Grundlovsdag er ikke en nationaldag og derfor ikke en officiel helligdag. Grundlovsdag var ved lov en halv fridag fra 1891 til 1975.

Hvad er grundlovsdag?

Grundlovsdag markerer vedtagelsen af den første danske grundlov, som blev underskrevet den 5. juni 1849.

Hvornår er det grundlovsdag?

Grundlovsdag er hvert år d. 5. juni.

Hvorfor holder vi grundlovsdag?

For at hylde Grundloven, som giver retten til ytringsfrihed, foreningsfrihed og religionsfrihed.